Изборна комисија: Води ХДЗ

Према прелиминарним информацијама хрватске Државне изборне комисије, на ванредним парламентарним изборима води ХДЗ - са освојеним 61 мандатом. За њима је СДП са 54 места у Сабору. Мост остаје трећа снага са 12 од 151 посланичког места.

02.00 - Непромењени резултати и на основу 93,27 одсто обрађених бирачких места, објављено на сајту Изборне комисије. ХДЗ води за седам мандата у односу на СДП.

01.00 - Изборна комисија: ХДЗ добио 61, СДП 54, Мост 12, а "Живи зид" осам мандата, показују резултати на основу 84 одсто обрађених бирачких места.   

00.30 - Милорад Пуповац, Миле Хорват и Борис Милошевић добили су највише гласова у 12. изборној јединици где се бирају посланици са листе националних мањина. Пуповац води са 83,21 одсто гласова, на основу 62 одсто пребројаних. 

00.00 - Резултати са 67 одсто обрађених бирачких места показују да је ХДЗ освојио 62, СДП 53, а Мост 12 места у Сабору, објавила Изборна комисија а пренео РТЛ.

23.00 -  Према 47 одсто обрађених бирачких места, ХДЗ има 61 мандат, СДП 54 мандата, Мост 12, а "Живи зид" осам мандата, објавила је Изборна комисија, јавља РТЛ.

22.00 - Први резултати Државне изборне комисије, на основу 25 одсто обрађених бирачких места: ХДЗ 62 мандата, СДП 52 мандата, Мост 13, "Живи зид" седам, ХДССБ и Милан Бандић по два мандата. У седишту ХДЗ-а славље уз узвике "победа, победа".

21.00 - Народна коалиција СДП-а и ХДЗ са партнерима имају по 57 мандата, показују резултати анкета које обухватају излазност до 19 часова. Мосту би требало да припадне 12 мандата.

20.00 - Формирање владе неизвесно, чекају се коначни резултати. У Сабор улази "Паметно" са једним мандатом, јавља РТЛ.

19.30 - Неизвесни резултати према првим излазним анкетама - СДП за један мандат испред ХДЗ-а, јавља извештач РТС.  

Прелиминарни резултати ванредних парламентарних избора у Хрватској показују да је највише мандата освојила Хрватска демократска заједница (ХДЗ) са партнерима.

Према резултатима на основу 93,27 одсто обрађених бирачких места, ХДЗ са партнерима има 61 мандат (заједно са дијаспором), Народна коалиција СДП 54, а Мост 12 мандата, јавља ХРТ.

"Живи зид" освојио је осам места у Сабору, ИДС (Истарски демократски сабор) четири, Милан Бандић два, а ХДССБ (Хрватски демократски савез Славоније и Барање) и Независна листа Жељка Гласновића за сада имају по једно посланичко место.

Према првим резултатима, које је Изборна комисија објавила у 22 часа, ХДЗ је водио за 10 места у односу на СДП.

Иако ови резултати нису коначни, у ХДЗ-у увелико славе.

Лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић изјавио је да је сигуран да ће та странка имати прилику да формира нову, стабилну, европски орјентисану владу. У седишту странке поручио је да су отворени за сарадњу са странкама које су им блиске. Претходно је генерални секеретар ХДЗ-а Горан Јандроковић изјавио да су спремни за разговоре са другим странкама, пре свега Мостом.

Председник Социјалдемократске партије Зоран Милановић изјавио је да Хрватској треба стабилна влада, али да се још не зна ко ће је формирати.

"Последњих осам месеци имали смо нестабилну владу. Дали смо све од себе, учинили све да мотивишемо људе да изађу на биралишта, али очито смо могли боље. Причекајмо до јутра резултате", рекао је Милановић током обраћања у изборном штабу Народне коалиције.

Лидер Моста Божо Петров поручио је да се Мост неће цењкати и неће одустати од својих седам услова постављених у предизборној кампањи левим и десним странкама за формирање постизборне коалиције и будуће хрватске владе. Навео је да почиње да тече рок од пет дана, али није прецизирао на шта се тај рок односи.

Претходно су објављени резултати излазних анкета, на основу излазности до 19 часова, према којима су и Народна коалиција око СДП-а и ХДЗ освојили по 57 мандата. Као "трећа снага" наводио се Мост са укупно 12 мандата.

Највеће изненађење је, наводи РТЛ, "Живи зид" којем је, према анкетама, припало седам посланичких места. За ИДС (Истарски демократски сабор) анкете су предвиделе три посланичка места, за Милана Бандића два, док ХДССБ (Хрватски демократски савез Славоније и Барање) и "Паметно" освајају по један мандат, показују анкете.

Док се чекају коначни званични резултати, праве се изборне математике.

Најстабилнију владу могла би да формира такозвана Велика коалиција, односно Народна коалиција и ХДЗ. Први корак је дефинитивно на ХДЗ-у и СДП-у да ли ће успети да договоре владу са мањим странкама, или ће ићи у велику коалицију или ће бити нових избора.

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је да ће ко год буде желео да преговара са том странком имати тежак задатак, с обзиром на изјаве које су пратиле предизборну кампању.

Што се тиче излазности, до 16.30 она је била 37,5 одсто, šшто је готово 9,5 процената мање изашлих бирача него на редовним парламентарним изборима пре 10 месеци, показују подаци Државне изборне комисије од 17 часова.

Генерални конзул Хрватске у Суботици Велимир Плеша изјавио је да је 276 хрватских држављана у Војводини искористило гласачко право и да је гласање прошло без инцидената и проблема. Гласало је за око 120 бирача мање него на прошлим изборима, преноси Хина

Током изборног дана организација "Гонг" објавила је да је онемогућивано гласање припадницима националних мањина у Сиску и Загребу, а реаговала је и хрватска Државна изборна комисија након што је председница Колинда Грабар Китаровић користила мобилни телефон током гласања.

Ванредни избори у Хрватској расписани су свега 10 месеци од одржавања претходних, након афере због које је тадашњи председник ХДЗ-а Томислав Карамарко 21. јуна поднео оставку на чело ХДЗ-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво