Љубић поново покреће питање Херцег Босне

Божо Љубић, кандидат за изборе у Хрватској 11. септембра из БиХ поново је актуелизовао питање обнављања Републике Херцег Босне, истакавши да је с обзиром на ситуацију у БиХ то актуелније него икада у последњих 20 година.

Да није реч о некоординисаном иступу, потврдио је хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић, који је за Хрвате у тој држави рекао да треба да се окупе око једне идеје, па нека то буде "идеја Хрватске Републике Херцег-Босне", пренео је загребачки Јутарњи лист.

Љубић је о обнављању Херцег Босне говорио прошлог викенда, а сада је као председник Главног већа Хрватског народног сабора БиХ, честитао "свим Хрватицама и Хрватима 23. годишњицу некадашње парадржаве, Хрватске републике Херцег-Босне".

Иначе, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у понедељак за РТС да је БиХ нефункционална држава, али да тај ентитет не би имао ништа против да то буде унија три државе, односно народа – бошњачког, српског и хрватског.

Јутарњи потенцира да је Љубићев иступ значајан јер је он био заступник ХДЗ-а у рапуштеном сазиву Сабора, а у садашњој кампањи је први на ХДЗ-овој листи за дијаспору, у 11. јединици.

Дакле, особа од поверења председника ХДЗ-а Андреја Пленковића, који је, нешто раније, на предизборном скупу у Мостару избегао да на било који начин да спомене Херцег Босну.

Пленковић је изразио подршку Хрватске реформи Устава БиХ, а потом истакао и да је за Хрватску стратешко спољнополитичко питање – право Хрвата у БиХ и целовитост БиХ, пише Јутарњи.

"БиХ мора да постане функционална држава, уз осигурање пуне равноправности сва три конститутивна народа и грађана. За то је нужна уставна реформа која ће се заснивати на начелима федерализма, децентрализације, супсидијарности и легитимног представљања, као што наглашавају и резолуције Европског парламента", рекао је шеф ХДЗ-а.

За разлику од Пленковића, Љубић је јавности упутио јавни проглас у којем није само глорификовао Херцег Босну, него и најавио да није искључена обнова те творевине.

Херцег Босна је, написао је, уграђена у темеље и федерације и данашње БиХ, на основу вашингтонских и дејтонских мировних споразума.

Како су ти међународни споразуми прекршени на, како наводи, штету Хрвата, политички представници Хрвата, сматра, имају политичко утемељење да траже решења за уређеје државе о мери три конститутивна народа.

Јутарњи подсећа да затим следи упозорење: "Међутим, ако за то нема воље ни спремности код наших партнера из друга два народа, онда у складу с међународним правом, имамо право да тражимо враћање на стање 'статус кво анте', тј. на стање пре склапања тих споразума, а то је Хрватска Република Херцег Босна", написао је главни изборни кандидат ХДЗ-а.

И за крај је уследило Љубићево оптимистично образложење према којем "Хрватска Република Херцег-Босна није угашена нити је напуштена, а с обзиром на стање државе БиХ и све што се данас догађа и са стране политичког Сарајева и са стране Бања Луке, Херцег-Босна је данас актуелнија него икада задњих 20 година".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво