Да ли су пронађени "топнички дневници"?

МУП Хрватске демантује тврдње медија да су током претреса стана пензионисаног хрватског официра пронађени артиљеријски дневници, које тражи Хашки трибунал. Пронађена су документа о војним операцијама "Бљесак", "Олуја" и "Маестрал".

Иако је хрватски "Јутарњи лист" објавио да је полиција приликом претреса куће пензионисаног официра Емила Црнчеца пронашла докумената међу којима су и артиљеријски дневници које тражи Хашки трибунал, хрватски МУП демантовао је тврдње медија.

У претресу станова и просторија седморице бивших припадника 7. гардијске нађена је одређена документација која се не може повезати с артиљеријским дневницима које тражи Тужилаштво у Хагу, саопштио је МУП.

МУП је истакао да се хапшења не могу повезати с активностима које се проводе ради налажења артиљеријских дневника из војно-полицијске акције "Олуја".

"Наведена група грађана ухапшена је због сумње да су починили ратни злочин против ратних заробљеника. Исто тако, при претресу станова и просторија осумњичених нађена је одређена документација која се не може повезати с артиљерисјким дневницима", навео је МУП.

"Јутарњи лист" је објавио да је полиција, приликом претреса, пронашла три кутије докумената везаних за операције "Бљесак", "Олуја" и "Маестрал", међу којима су и артиљеријски дневници које тражи Хашки трибунал.

Хрватски дневник наводи да су свакако пронађени документи који не би смели да буду у поседу бившег официра.

"Дневници" препрека на путу Хрватске ка ЕУ

Хашко тужилаштво тражи недостајуће артиљеријске дневнике, документе о деловању хрватске артиљерије по циљевима у Книну током акције "Олуја" 1995. године, како би доказало тезу да је Книн био прекомерно и неселективно гранатиран.

Артиљеријски дневници су постали главна препрека хрватском приближавању ЕУ.

Пензионисани бригадир Црнчец је ухапшен у понедељак, заједно с још шест припадника Седме гардијске бригаде Хрватске војске ("Пума") због сумње да су 9. септембра 1995. године у селу Млиништа, код Гламоча, током војне операције починили злочин над заробљеним српским војницима.

Међу ухапшенима су двојица активних војних лица, док је Црнчец отишао у пензију десетак дана раније с места заменика начелника Управе за оперативне послове.

Његово пензионисање било је за већину неочекивано, али, како је навео "Јутарњи лист", Црнчецу су надређени саветовали да учини такав корак како не би био приведен као активно војно лице, што би нанело штету хрватским оружаним снагама.

Према писању хрватског дневника, Црнчец је у хрватској војсци уживао глас квалитетног официра и био је редовно похваљиван и одликован. Пре годину дана председник Хрватске Стјепан Месић похвалио Црнчеца за натпросечне резултате у извршавању задатака, а пре две године га је одликовао орденом Бана Јелачића.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво