Линта осудио подизање споменика Мири Барешићу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да подизање споменика терористи Мири Барешићу "представља још један у низу доказа да је злогласна Независна држава Хрватска темељ данашње Хрватске".

"Изјаве хрватске председнице и хрватских политичара десне орјентације да тобоже осуђују усташку идеологију су само декларативног карактера и намењене су за спољну употребу. За већину данашњих Хрвата и политичара усташе су била права хрватска војска и борци за слободу хрватског народа а партизани су били злочинци и окупатори", наводи Линта у писаној изјави.

Председник Савеза Срба из региона наводи да је због тога постало сасвим нормално да се у хрватској јавности и уџбеницима велича улога усташа и поричу злочини над Србима.

Линта подсећа да Хрватска више од 20 година исплаћује пензије за више од 13.000 усташа, домобрана и чланова њихових продица.

"Подизање споменика усташком терористи Мири Барешићу, убици југословенског амбасадора Владимира Роловића, у родом месту Драгама, код Пакоштана, представља још један у низу доказа да је злогласна Независна држава Хрватска темељ данашње Хрватске", навео је Линта.

Линта апелује на Брисел и Берлин да пошаљу јасну поруку Хрватској да је неприхватљиво да у једној чланици Европске уније се отворено рехабилитује фашистичка идеологија, да се толеришу десетине хиљада усташких и нацистичких графита и порука мржње у готово свим хрватским градовима.

Такође, наводи неприхватљиво је и да се некажњено употребљавају усташки поздрави и пјевају усташке пјесме на концетима и спортским утакмицама, да хрватски званичници одају почаст убијеним усташким злочинцима у Блајбургу и да се подижу споменици усташким терористима у Хрватској.

"У случају да Хрватска не започне одлучан процес обрачуна са усташтвом и суочавања са својом злочиначком прошлошћу Брисел и Берлин треба да за почетак донесу одлуку о обустави финансијских средстава званичном Загребу из европских фондова", сматра Линта.

Миро Барешић, атентатор на југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића, добио је данас споменик у свом родном месту Драгама у близини Пакоштана, пренео је Јутарњи.хр.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво