Македонске партије постигле договор о изласку из кризе

Четири највеће политичке партије у Македонији постигле су договор о спорним питањима за излазак из политичке кризе, који предвиђа да датум парламентарних избора буде одређен 31. августа.

Преговарачки тимови су се договорили да 100 дана пред изборе буде формирана техничка влада и да буде суспендован нови закон за Министарству унутрашњих послова, који је владајућа коалиција донела пре неколико дана, ограничавајући овлашћења министра.

Договор су потписали високи фунционери владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Тодоров, навеће опозиционе странке СДСМ Радмила Шекеринска и албанских странака ДУИ (која је део власти) Артан Груби и ДПА Имер Алију.

По договору четири највеће странке, нови министар у техничкој влади којег ће дати највећа опозициона странка, моћи ће да смени одређен број људи с руководећих места.

"Преговарачи су се договорили да Закон о унутрашњим пословима, који је недавно донела Влада, буде суспендован до 1. јануара 2017, а нови министар ће моћи да смени 15 руководећих лица", рекао је амерички амбасадор Џејмс Бели који је посредовао у постизању договора.

Он је истакао да је постигнут договор о изласку из кризе, наводећи да су се партије сагласиле и о пречишћавању бирачког списка и о "баласираном извештавању медија".

Бејли је рекао да лидери четири највеће партије треба да се састану 31. августа и одреде датум избора, и да оцене спровођење данас договореног.

"Партије су се обавезале да ће бити посвећене спровођењу европских реформи и да ће поштовати Закон о Специјалном тужилаштву за прислушкиване разговоре", рекао је амерички амбасадор.

Постизању договора после вишедневних преговора, присуствовао је и представник Делегације ЕУ у Скопљу Тибор Бароди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво