Штрахе: Без реформе EУ, гласање о иступању и у Аустрији

Лидер Слободарске странке Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе затражио је реформу ЕУ, а у случају да буде неуспешна заложио се за иступање Аустрије из чланства у Унији.

Хајнц Кристијан Штрахе је у интервјуу бечком дневнику Пресе честитао Британцима на "поновном добијању суверенитета и слободе".

"Исход референдума је смерница за демократију и против потпуно погрешног ЕУ централизма. Сада је неопходно да ЕУ и политички доносиоци одлука спознају овај демокатски позив на буђење", поручује лидер ФПО.

На питање да ли би Аустрија требало да крене путем Велике Британије, Штрахе је указао да званичан Беч мора да захтева реформе ЕУ.

"ЕУ је неопходан свеобухватни процес демократизација. Јункер и Шулц морају одмах да поднесу оставку и отворе пут за те процесе. Неопходан је повратак надлежности од стране Брисела националним парламентима и потребно је укидање Шенгена све док влада хаос на границама. Морамо сами одлучивати ко може да дође код нас", истакао је Штрахе.

Негирао је да ФПО намерава ускоро да покреће кампању за иступање у Аустрији, рекавши да су Европи потребни људи, а не бирократе ЕУ.

"ЕУ ово сада мора да спозна као позив на буђење. ЕУ је водила политику која је била удаљена од грађана, а елите данас воде политику против грађана и народа Европе. Ако ЕУ буде задржала свој одбијајући став према реформама и наставила пут политичког централизма, те земље попут Турске буде довела у чланство, намеравамо да у Аустрији одржимо изјашњавање о останку у ЕУ", поручује Штрахе.

Истакао је да не треба исхитрен ући у реформе, и да одлуком Британаца не "пропада свет", али да да је неопходно да сада буде започет процес дискусије, те да на крају преговора морају бити нови споразуми и то у правцу економске уније.

Штрахе је подвукао да жели да ЕУ више не буде политичка унија, већ само економска.

"Основни мировни пројекат је био исправан, а то је била унија која подстиче економску сарадњу и тако обезбеђује мир у Европи. Политички ценралистички пројекат је то угрозио", сматра Штрахе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво