Ковач: Хрватски захтеви ушли у преговарачки процес са Србијом

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач каже да је Хрватска обезбедила да њени захтеви уђу у преговарачки процес Србије и ЕУ и истакао да Хрватска може да буде задовољна постигнутим.

Миро Ковач је, током боравка у Бугарској, рекао да се хрватски захтеви односе на пуну сарадњу Србије с Хашким судом и пуну примену домаћих и међународних обавеза у заштити мањинских права, укључујући и права хрватске мањине.

Исто тако навео је и "избегавање конфликата правосуђа у процесуирању ратних злочина".

"Без тих споменутих дефинисаних критеријума нема напретка на том плану. Зато ће Хрватска дозволити да се сада и приступи дефинисању прелазних мерила за поглавља 23 и 24 у преговорима са Србијом", рекао је хрватски министар новинарима.

Додао је да је у овом тренутку реч о разговорима о обликовању мерила за отварање преговарачких поглавља. На питање колико би то могло трајати, рекао је да би то могло бити могуће до краја јуна.

"Ако сви буду брзи, ако све ово што смо рекли буде интегрисано, могуће је до краја јуна. Не зависи од нас. Ми смо већ у ЕУ", истакао је Миро Ковач.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво