Ђукановић: Своју будућност нећемо дати Москви

Црногорски премијер Мило Ђукановић поручио је да званична Подгорица има традиционално добре односе са Русијом, али да то не значи да ће своју будућност дати Москви.

Ђукановић, који учествује на пролећном заседању Парламентарне скупштине НАТО у Тирани, истакао је да Црна Гора жели да преузме одговорност за своју будућност, као и да жели да буде члан Европске уније.

Сматра да су "процеси интеграције у ЕУ и НАТО нераздвојни".

"Црна Гора ће наставити процес реформи како би напредовала ка европској будућности. Црна Гора је једина земља у којој није било рата након распада бивше Југославије и желимо да нам и будућност буде таква", рекао је Ђукановић, пренела је агенција АТА.

Црна Гора тежи НАТО-у и има јасну визију о свом доприносу стабилности и безбедности, навео је Ђукановић.

"Чланство у НАТО има велики значај и могу поуздано да потврдим да се Црна Гора налази на путу евро-атлантских структура, а потом и на путу ка Европској унији", тврди црногорски премијер.

За Ђукановића је НАТО гаранција стабилности на Балкану и у земаљама региона.

О односима са суседном Албанијом, Ђукановић је рекао да две државе имају "веома добру сарадњу".

Албански премијер Еди Рама сматра да ће пуна интеграција Балкана у НАТО бити стратешка и витална инвестиција.

"То би уједно био и најочигледнији одговор како на геополитичке амбиције других актера у региону, тако и на ризике и континуиране претње које стижу са Блиског истока и Северне Африке", рекао је Рама.

Оценивши да је чланство Албаније у НАТО-у поставило темеље за будућност те земље, Рама је рекао да Тирана подржава чланство Црне Горе и Македоније у Алијанси.

Парламентарна скупштина НАТО, која данас завршава тродневно пролећно заседање у Тирани, затражила је од земаља чланица да се супротставе војној одлучности Русије и да боље поделе терет заједничке одбране.

Председник Парламентарне скупштине НАТО амерички адвокат Мајкл Тарнер рекао да "агресивност Русије има цену" и позвао европске партнере да повећају буџетске издатке предвиђене за одбрану.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво