Дело: Успорен процес помирења на западном Балкану

Улазак држава с подручја западног Блакана у ЕУ није гарантован ни брз, па би стабилизацији тог подручја убудуће највише могла да помогне интензивнија привредна сарадња, оцена је љубљанског листа "Дело" поводом Самита Брдо-Бриони, који је протеклог викенда одржан у Сарајеву.

Словеначки председник Борут Пахор на скупу је упозорио да ће се ЕУ убудуће више бавити сама собом него својим проширењем, а упркос прокламоцаној политици за државе у регији то неће бити ни брз ни унапред гарантован пут, пише водећи словеначки дневник.

Лист изражава и скепсу према политичком дијалогу држава у окружењу на њиховом путу према интеграцијама због, како наводи, ниског нивоа демократије у целој регији.

Нема никаквих гаранција да ће се конфликти у Македонији, Црној Гори, БиХ и Косову решити политичким дијалогом.

Нормализација односа Београда и Приштине већ је дуже време мртво слово на папиру, Хрватска "подмеће клипове" Србији на њеном европском путу, а заједничка је карактеристика Балкана низак ниво демократије.

Будући да се ЕУ бави сама собом, питањима као што су избеглице, могући излазак Велике Британије из ЕУ и другим темама важним за већи део Европе, иницијатори процеса Брдо - Бриони, Хрватска и Словенија, снизиле су и ниво очекивања од те иницијативе на минимум, наводи се у коментару.

На крају крајева, пише лист, Љубљана и Загреб који би хтели да воде процес помирења нису ни сами решили властите билатералне проблеме.

Колико је њихово настојање да дође до стабилизације, показали су хрватска председница и словеначки председник посетом Македонији којим су практично подржали режим председника Ђорђа Иванова, а не револуцију коју подржава опозиција, спасавајући државу од корупције и тоталитаризма.

Чини се да је кључни циљ процеса Брдо - Бриони сведен на очување мира и сигурности.

То значи да тај процес више нема додатне вредности коју је имао на почетку. Али, политика може помоћи привредницима да поруше међусобне барикаде, ако те државе схвате да једна другој представљају прилику а не опасност.

Тако би привредни интерес превладао постојеће политичке разлике, наводи словеначко Дело, преноси Хина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво