БиХ, суд одбацио захтев о оцени уставности назива језика

Уставни суд БиХ одбацио је као неоснован захтев председавајућег Дома народа БиХ Сафета Софтића о оцени уставности прве реченице члана 7. став 1. Устава РС у делу који гласи: "Језик бошњачког народа", одлучивши да је та реченица у складу са Уставом.

Суд је, између осталог, закључио да је то неутрална одредба која не одређује назив језика, већ садржи уставно право конститутивног бошњачког народа да, као и сви конститутивни народи и остали који се тако не изјашњавају, језик којим говоре назову именом којим желе, што је у складу с Уставом БиХ и свако супротно поступање у пракси водило би кршењу Устава БиХ, али и Устава РС, пренели су тамошњи медији.

Подносилац захтева, између осталог, наводи да та одредба није у складу с Преамбулом Устава БиХ и његовим начелом конститутивности бошњачког народа.

Осим наведеног, Софтић сматра да оспорена одредба крши и одредбе Европске конвенције, Међународног пакта о грађанским и политичким правима, Конвенције о правима детета, Оквирне конвенције о регионалним језицима и језицима мањина, Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације, као и одредбе Оквирне конвенције о правима мањина.

Уставни суд БиХ је, између осталог, констатовао и да Устав БиХ нигде не прописује да се имена језика којим говоре конститутивни народи морају везати за име конститутивног народа.

Устав БиХ даје право конститутивним народима и осталима да језик којим говоре назову именом каквим желе.

Оваква одредба не даје право јавним властима у Републици Српској да у конкретним случајевима одређује име језика којим говоре Бошњаци супротно од њиховог уставног права да језик којим говоре назову именом којим желе.

Име језика не може бити условљено ни лингвистичким правилима, зато што је уставно право на име језика одвојено од садржаја језика, стандарда језика, наводи суд.

Оспорена одредба не спречава Бошњаке нити било кога другог да језик којим говоре назову именом којим желе. Стога, овакав концепт оспорене одредбе управо следи став да Устав БиХ даје право свим конститутивним народима, па тако и Бошњацима, као и другима који се тако не изјашњавају да језик којим говоре назову именом којим желе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво