Бискуп Комарица: Бањалука је за мене Блајбург

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица упоредио је страдање на Блајбургу са догађајима у Бањалуци током протеклог рата у Босни и Херцеговини.

Одговарајући на питања новинара о осудама које су се могле чути у јавности због његовог одласка у Блајбург, Комарица је истакао и да је желио поручити да не треба ићи у Блајбург, јер "ми смо овде Блајбург", преноси загребачки Вечерњи лист.

"Ми смо овде Блајбург. То је мука и то сам желео у Блајбургу да поручим", рекао је бискуп Комарица после састанка са председником Хрватског сабора Жељком Рајнером одговарајући на питање новинара из Републике Српске зашто је 14. маја ишао у Блајбург где је, како је пренела Хина, предводио мису.

"Људи шта ви говорите овде. Дођите у Бањалуку па видите, тамо је Блајбург. Где су Бањалучани, зашто су они побијени, зашто је њима одузето право на идентитет? Немају право на своје родно место. То је Блајбург за мене", нагласио је Комарица.

Хрватска агенција преноси бискупове речи да је "заборав о злочинима, где год они били почињени, понављање једном почињеног зла". 

Комарица је, такође, наводи Хина, рекао да се "данас на тај начин покушавају заборавити прогони из Бањалуке, баш као што се деценијама покушавала игнорисати истина о збивањима на Блајбургу".

"Онај ко то прећуткује тиме показује своје право лице", додао је Комарица.

Хина преноси да је и Рајнер оценио како су "неоправдана настојања да се истина прећуткује под било којим изговором".

"Без истине нема ни помирења, јер помирења нема у томе да живимо у лажи, поготово када се ради о стварима које су прошлост од пре 70 или 75 година и посебно када се ради о стварима које су историјски јасне и доказане", истакао је Рајнер додајући како "све недужне жртве заслужују подједнако поштовање".

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара