Хрватска странка права: Гордан Маркотић политичка незналица

Десно оријентисана Хрватска странка права затражила је од председнице Колинде Грабар Китаровић да "почисти" поједине дипломате међу којима се нашло и име амбасадора Хрватске у Србији Гордана Маркотића, кога су назвали "политичком незналицом".

У саопштењу странке се наводи да, ако је тачно оно што је објавио загребачки Вечерњи лист, да је Маркотић 4. августа прошле године, дан који се у Хрватској обележава као Дан победе, а у Србији као Дан сећања, питао надређене да ли треба да спусти хрватску заставу на пола копља, онда је, кажу амбасадор у Београду "или потпуна политичка незналица или нешто пуно горе".

У саопштењу ХСП стоји да се и неки други амбасадори спомињу као недорасли позицијама на којима су попут оних у Француској, Немачкој или Црној Гори.

"Време је да се крене с редефинирањем хрватске спољне политике и заменом неефикасних амбасадора и намештеника, најпре по кључним амбасадама, а потом у целој дипломатској мрежи", наводи се у саопштењу достављеном Танјугу.

ХСП, наиме, сматра да се "без милости" морају почистити кадрови који су неспособни, неодговорни, кадрови који не заступају хрватске националне и привредне интересе.

Китаровић је у четвртак у интервјуу ХРТ-у прозвала министра спољних послова Миру Ковача због, како је навела, понашања неких амбасадора рекавши да се понекад запита да ли они заступају интересе хрватске државе или државе домаћина.

"Позивам и прозивам и министра Миру Ковача да након 100 дана владе коначно учини нешто у тој нашој дипломатији", рекла је председница не прецизирајући, међутим, на које амбасадоре тачно мисли.

Хрватски медији су након тога објавили да су "критичне тачке", односно амбасаде Хрватске у САД (Јосип Паро), Уједињеном Краљевству (Иван Грдешић), Италији (Дамир Грубиша), БиХ (Иван Дел Већио) те Србији (Гордан Маркотић).

Према сазнањима Вечерњег листа, извесно је да ће се промена догодити у Београду, односно да ће Загреб сменити Маркотића и то управо због његовог двоумљења да ли на хрватски празник Дан победе и српски Дан сећања хрватску заставу треба да спусти на пола копља.

Иначе, министар Ковач је раније најавио да он и председница добро сарађују и додао:

"Решили смо помоћнике на основу нових правила, сада решавамо амбасадоре. Радимо организирано према правилима и процедурама. Док сам ја министар нема освета и реваншизма. Постоје критеријуми, професионалност првенствено. Тиме ћемо се водити при одабиру нових, биће их двадесетак овог лета", рекао је Ковач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво