Једина преживела логорашица одустала од државне комеморације у Јасеновцу

Од државне комеморације у Јасеновцу одустала је једина преживела логорашица, 95-годишња Пава Молнар, која каже да је свој говор повукла јер не жели да буде прочитан тамо где нису присутни сви који би требало буду.

Молнар, једина преживела логорашица усташког логора Градишка, који је био део јасеновачког логора, у телефонском разговору за загребачки Јутарњи лист рекла je да је јако тужна што је све тако испало.

Њен говор је према плану директорке Спомен-подручја Јасеновац и организаторке јасеновачке комеморације Наташе Јовичић требало уједно да буде и једини на овогодишњем обележавању годишњице пробоја последњих преживелих логораша у априлу 1945.

Пава Молнар је за овај загребачки дневник објаснила да је своје учешће  у овогодишњој комеморацији у Јасеновцу договарала с Наташом Јовичић.

Почетком априла је, каже, с њом била и код председника Сабора Жељка Раинера. 

"Предложили су да се комеморација жртвама Јасеновца ове године одржи у ХНК, што сам одлучно одбила. Рекла сам да се комеморирати мора тамо где су се злочини и догодили. Под тим условом сам пристала да им дам свој говор. Како се отежано крећем, тражила сам да га неко у Јасеновцу прочита", изјавила је Молнар.

Али, све је то било пре подела које су потом настале.

"Кад сам видела да у Јасеновац иду одвојено једни, па други, па трећи, повукла сам говор и о томе сам пре недељу дана обавестила и Наташу Јовичић", објаснила је Молнар.

Молнарова је по националности Хрватица, а усташе су је у фебруару 1942. као деветнаестогодишњу студенткињу медицине ухапсиле и транспортовале у логор Градишка који је био саставни део јасеновачког логора.

У логору је остала до јануара 1944. кад је размењена.

"У размену су могли ући само логораши Хрвати, док Срби, Јевреји и Роми нису размењивани", каже Молнарова која је по изласку из логора отишла у партизане.

Секретар СААБ-а Мирослав Киринчић је за Јутарњи рекао да ће говор Паве Молнар, уместо дана на комеморацији којој ће присуствовати хрватски државни врх, бити прочитан два дана касније на комеморацији коју организује СААБ.

Сама Пава Молнар потврдила је да је говор уступила СААБ-у чија је и чланица, а нема ништа ни против тога да се њен говор прочита и на скупу који под називом "Јасеновац на Тргу жртава фашизма", који данас у 17 часова организује Антифашистичка лига под вођством Зорана Пусића.

Директорка Спомен-подручја Јасеновац Наташа Јовичић шокирана је одустајањем Молнарове.

Тврди да је Молнар под притиском, да о њеном одустајању не зна ништа и да је према службеном програму предвиђено да њен говор на службеној јасеновачкој комеморацији прочита глумица Бранка Цвитковић. 

Иначе, државна комеморација у Јасеновцу почиње у 11 сати, а присуствоваће јој, како је најављено, председник хрватске владе Тихомир Орешковић, први потпредседник владе Томислав Карамарко, потпредседник владе Божо Петров, министар спољних и европских послова Миро Ковач, министар правосуђа Анте Шпрље, министар науке, образовања и спорта Предраг Шустар и министар културе Златко Хасанбеговић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво