Читај ми!

Веритас: Генерал Ђукић изручен Хрватској

Црна Гора је из екстрадиционог притвора изручила Хрватској српског генерала у пензији и држављанина Србије Борислава Ђукића, саопштио је Веритас.

Генерала Ђукића је 18. јула прошле године ухапсила црногорска полиција на аеродрому Тиват приликом повратка за Београд, по хрватској потерници због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих година прошлог века.

Генерал Ђукић је 1995. оптужен за рушење бране на Перучи, а оптужницом су још обухваћени: генерал Ратко Младић, командант 9. книнског корпуса ЈНА, сада покојни генерал Миле Новаковић, командант Српске војске Крајине (СВК), и мајор Милан Корица, командант свих пограничних јединица милиције РСК.

Оптуженима је 1993. одређен притвор те за њима расписана потерница на основу које је и ухапшен.

Убрзо по хапшењу, 12. августа, Хрватска је отворила нову истрагу против генерала Ђукића, те Јован Грубића, Милорада Радића, Драгана Харамбашића, Петра Анрдића, Владимира Давидовића, Илије Пријића и Слободана Вујка због кривичног дела против цивилног становништва почињеног такође у рату деведесетих на подручју Северне Далмације и на основу ње 19. августа 2015. доставила Црној Гори допунску молбу за његово изручење.

Неколико дана касније, 28. августа исте године, Црној Гори је достављена и молба за изручење Србије од 26. августа 2015, којом је затражено изручење генерала Ђукића, због вођења кривичног поступка због кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва.

Правоснажним решењем Вишег суда у Подгорици од 6. новембра 2015. утврђено је да су испуњене законске претпоставке за изручење генерала Ђукића и у Хрватску и у Србију, на основу којег је министар правде Црне Горе, Зоран Пажин, одлучио да га изручи Хрватској.

Опозициона Нова српска демократија (НСД) осудила је изручење, оптуживши црногорску власт да је генерала Ђукића "подло и кукавички" изручила "својим непријатељима, онима од којих се бранио српски народ".

НСД сматра да је власт Ђукића изручила Хрватској ради својих интереса у вези са чланством земље у НАТО и у интересу премијера Мила Ђукановића.

Генерал Ђукић је пети ухапшени Србин на подручју Црне Горе по потерницама које је расписала Хрватска за ратне злочине.

Иначе, према подацима Веритаса, на основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света су до сада ухапшена 154 Србина, од којих је 51 екстрадиран у Хрватску.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво