Годишњица отмице у Штрпцима

Навршава се 23. година од отмице 20 путника на линији Београд–Бар у Штрпцима, општина Рудо, у Босни и Херцеговини. РТС вечерас тим поводом од 20.05 на Другом програму емитује документарни филм "Воз 671". Филм ће данас бити емитован и на јавним сервисима у Босни и Херцеговини.

Током суђења Небојши Ранисављевићу пред Вишим судом у Бијелом Пољу 2002. године, утврђено је да су отмичари били припадници паравојне групе предвођене Миланом Лукићем.

Они су 27. фебруара 1993. у 15.30 зауставили воз и из њега извели групу Муслимана као и једног Хрвата, које су потом спровели до села Прелово.

У фискултурној сали локалне основне школе у Прелову су их претресли, одузели им новац и друге вредне ствари, а затим их претукли. Заточеници су потом везани жицом, уведени у камион и одвезени у околину Вишеграда. У атару села Мушићи су их Милан Лукић и Бобан Инђић побили. Најстарија жртва је имала 59, а најмлађа 16 година.

Хашки трибунал осудио је Лукића на доживотну казну затвора за злочине над вишеградским Муслиманима, али не и за злочин у Штрпцима.

У језеру Перућац 2009, односно 2010, пронађена су тела Халила Зупчевића, Расима Ћорића, Јусуфа Растодера и Илијаза Личине.

Заједнички истражни тим је током годину и по дана на подручју Србије и БиХ испитао више од стотину сведока и прикупио доказе неопходне за подизање оптужнице, да би уследила акција два тужилаштва 5. децембра 2014. када је ухапшено укупно 15 осумњичених особа - припадника ВРС и паравојне формације "Осветници", пет на територији Србије и десет на територији БиХ.

Суд БиХ потврдио је оптужницу 19. маја 2015. против некадашњих припадника ВРС због отмице путника из воза на станици Штрпци, који су касније убијени на подручју Вишеграда.

Тужилаштво БиХ је претходно средином априла оптужило Луку Драгичевића, Бобана и Петка Инђића, Обрада и Новака Полугу, Драгана Шекарића, Оливера Крсмановића, Радојицу Ристића, Вука Ратковића и Мићу Јовичића због отмице 20 путника из воза Београд–Бар 27. фебруара 1993. године у месту Штрпци.

У Србији је због отмице у станици Штрпци и злочина који је уследио ухапшено пет особа, а оптужницу против њих Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је почетком марта 2015. године.

Претходно, крајем фебруара Тужилаштво је саопштило да је завршило истражни поступак против пет особа: Гојка Лукића, Љубише Васиљевића, Душка Васиљевића, Јована Липовца и Драгане Ђекић, на основу сумње да су починили ратни злочин против цивилног становништва.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво