Орбан: Европска обећања Турској су чиста илузија

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да су обећања Европске уније да ће Турској дати новац и друге уступке у замену за спречавање већег броја избеглица да напусте њене обале на путу ка Европи - "чиста илузија".

"Покорно молимо (турског председника Реџепа Тајипа) Ердогана за безбедност на нашим границама, у замену за новац и обећања, јер не можемо сами да их заштитимо", рекао је Орбан за данашње издање високотиражног немачког дневника Билд.

Европа тиме, оценио је мађарски премијер, своју будућност и безбедност чини зависним од добре воље Турске, преноси Ројтерс.

"Брисел даје Турцима обећања која не можемо, или не желимо, да испунимо. План да примимо стотине хиљада избеглица из Турске и да их распоредимо широм Европе је илузија", истакао је Орбан.

Када би Мађарска на то пристала, "везали би ме за стуб овде у Будимпешти", закључио је Орбан.

Мађарски премијер oцењује да Немачка има "груб и агресиван" тон у решавању избегличке кризе у Европи.

"Данас је тон Немачке груб, суров и агресиван", рекао је Орбан, истакавши да немачка избегличка политика "није без алтернативе", преноси АФП.

Орбан упозорава да ће квоте изменити профил Европе са етничког, културног и верског становишта.

Такође је оценио да неконтролисани прилив миграната излаже Европу ризицима од "тероризма, криминала, антисемитизма и хомофобије".

Подсетивши на инцидент у западном немачком граду Келну у новогодишњој ноћи када је стотине жена пријавило да их је сексуално узнемирила група миграната, Орбан је рекао да има четири кћерке, те не жели да му деца одрастају у свету у којем би могао да се догоди Келн. 

Земље чланице ЕУ су овог месеца одобриле фонд од три милијарде евра за Турску како би побољшала услове живота за избеглице на турској територији, у замену за обећање да ће се Турска побринути да мање избеглица крене даље ка Европи.

ЕУ рачуна на тај договор како би зауставила прилив након што се више од милион избеглица слило у Европу 2015. године, већином са Блиског истока или Азије преко Турске, наводи британска агенција.

Орбан је један од најотворенијих критичара гостопримљивог става немачке канцеларке Ангеле Меркел према избеглицама, а јуче је најавио одржавање референдума у вези са плановима ЕУ да успостави систем обавезних вкота за расподелу миграната.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво