УСКОК: Санадера најстроже казнити

За бившег премијера и лидера ХДЗ-а Иву Санадера УСКОК тражи најстрожу казну и одузимање имовине. У понедељак завршне речи оптужених правних лица - ХДЗ-а и агенције Фими медиа.

Због организовања групе која је преко маркетиншке агенције Фими медиа извукла преко девет милиона евра из државних институција и фирми, Служба за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) за бившег премијера и председника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Иву Санадера затражила је најдужу законом предвиђену казну.

Затражено је и одузимање око три милиона евра, колика је разлика обрачуната између имовине његове породице и власништва чије порекло може да докаже.

За оптужене који су признали кривично дело УСКОК је затражио блаже казне.

ХДЗ, прва оптужена политичка странка, требало би због корупције свог бившег вођства држави да врати близу четири милиона евра, колико је, по тврдњама тужилаштва, остало у страначком црном фонду.

Како је рекла заменица директора УСКОК ЗЗељка Мостечак, "Санадер је добио поверење грађана, али их је изиграо, а последице у друштву се осећају и данас".

"Својим понашањем остварио је најтежи облик политичке корупције и наштетио угледу целе Републике Хрватске, зато предлажемо да му се изрекне казна у максималном трајању", казала је Мостечак.

За злоупотребу положаја и овлашћења, преноси Хина, закон прописује казне до 10 година затвора, а за организовање криминалне групе до пет година. Али, према судској пракси, јединствена казна мора бити мања од збира појединачних.

Тужилаштво је одбацило Санадерове тврдње да је жртва политичког прогона своје наследнице на функцијама Јадранке Косор и главног државног тужиоца Младена Бајића.

Санадер је на рочишту пре два дана, у допуни своје одбране, казао да ХДЗ у кампањама није пословао са Фими медиа преко које је, по оптужници, извучено око девет милиона евра из државних институција и фирми.

Последњег дана доказног поступка, он је одбацио и трећу измену оптужнице којом је износ државног новца који је наводно примио од страначког благајника Младена Баришића повећан за нешто мање од 40.000 евра и прокоментарисао да "УСКОК мења оптужнице како исказује његов коњ за трку".

Санадер је "смешном подвалом и лажи" назвао и тезу да је својој наследници на функцијама Јадранки Косор рекао да се избори добијају с две трећине "црног новца".Осврнуо се и на вредност своје уметничке збирке, рекавши да је прецењена.

Суђење се наставља у понедељак завршним речима представника оптужених правних лица - ХДЗ и агенције Фими медиа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво