Босна, сиријска веза

На сиријско ратиште до сада је из БиХ отишло око 60 људи, сви на страну побуњеника, а за то су добили по 15.000 евра. Међу њима има и жена, које се по шеријату венчавају с добровољцима и с њима одлазе пут ратишта.

Из Босне и Херцеговине до сада је отишло око 60 људи да се бори у Сирији на страни побуњеника против режима Башара ел Асада, а сви они припадају радикалном исламистичком покрету селефија (вехабија), пише сарајевски Дневни аваз.

Позивајући се на неименоване изворе из Министарства унутрашњих послова Федерације БиХ, лист наводи да је сиромаштво главни мотив за одлазак на сиријско ратиште, а добровољци који одлазе у Сирију и међу којима има и младића од тек 20 година, за то, наводно, добију око 30.000 конвертибилних марака (15.000 евра).

Полиција је дошла до податка да и жене из БиХ одлазе на ратиште у Сирију, тако што се венчавају, по шеријату, са овим момцима и са њима одлазе у "сиријски пакао".

Неке породице ових девојака, скоро малолетних и углавном без школе, које су мужеве упознале и преко интернета, пријавиле су такве случајеве полицији, али из страха за њихове животе о томе не говоре јавно.

Неименовани извор је потврдио да добровољцима неко плаћа и авионске карте, а породица која остане добија новац.

"Из Словеније лете у Беч, из Беча у Истанбул, а из Турске прелазе у Сирију", описује полицијски извор руту путовања до ратишта на коме су до сада живот изгубила најмање четворица држављана БиХ.

Страхује се, међутим, да би број погинулих могао бити и већи, јер махом мењају имена, па је немогуће увек установити да ли је реч о држављанину БиХ.

Полицији је јасно да постоји организована мрежа која добровољце из БиХ шаље у Сирију. Постојећи закони, међутим, не дају могућност санкционисања оваквих поступака. Посебна опасност је њихов повратак са ратишта, јер су они тада "темпиране бомбе", рекли су у Федералној управи полиције.

Ни организатори одласка, ни добровољци не могу да буду оптужени за чињење кривичног дела, па је Министарство безбедности иницирало законске промене којима би се увеле казне за такво деловање.

Локални медији као једног од организатора одласка младића на сиријско ратиште спомињу Билала Боснића из Бужима у северозападној Босни, који, уједно, важи за једног од вођа селефијске заједнице у БиХ.

Селефизам је ултраконзервативна струја у исламу, а његови заговорници су у БиХ пронашли упориште током рата и у тој земљи и сада делује неколико њихових јаких огранака.

Најпознатији је онај у селу Горња Маоча у северној Босни, чији је припадник био и Мевлид Јашаревић, који је недавно осуђен на 15 година затвора због терористичког напада на америчку амбасаду у БиХ, 2011. године.

Много селефија у БиХ долази из Санџака и Аустрије, а њихов број се повећава, пише лист.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво