Читај ми!

Амфилохије "прогласио" Његоша за свеца

Светом службом, коју је служио митрополит Амфилохије у цетињком манастиру, Петар Други Петровић проглашен за свеца. Митрополија црногорска приморска наводи да ће на заседању Светог архијерејског сабора СПЦ бити покренут поступак канонизације Његоша и на свеправославном нивоу.

Митрополија црногорско приморска саопштила је данас да је, свечаним литургијским уношењем иконе Светог Петра Другог Петровића Његоша у Цетињски манастир, установила 19. мај као датум празновања чувеног црногорског владике као светитеља цркве Божје.

Свету службу, како се наводи, служио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством Митрополије црногорско приморске Српске православне цркве.

Амфилохије је рекао да је Његош, попут Светог Саве и свог стрица Светог Петра Цетињског, сведок Христовог васкрсења.

Он је додао да је Његош на својој првој икони с правом назват Ловћенским тајновидцем.

Сав Његошев живот, његов земни подвиг и његово дело у служби Бога и народа, јесу у знаку Христовог крста, распећа и васкрсења, истакао је митрополит Амфилохија.

Он је казао да је Његош сагледао судбину свих светова, земаљских народа, а посебно судбину свога народа, нарочито кроз Косово, Милоша Обилића и кнеза Лазара, и подсетио на његове стихове. 

''То је Његош, то је његово осећање људског страдања, патње, борбе између добра и зла, између Бога и сатане, између истине и лажи, светлости и мрака. То његово сазнање је ту записано, а нарочито у речима о косовској гробници'', навео је митрополит Амфилохије.

У току литургије, икона светог митрополита Петра Другог Тајновидца ловћенског је била постављена на иконостасу цркве Цетињског манастира, где се налази и лик Светог Петра Цетињскога.

Из Митрополије су саопштили да је Његош на икони представљен у архијерејским одеждама. У десној руци држи ловћенску цркву светог Петра Цетињског, а у левој свитак са стиховима из Луче микрокозма, посвећених Христу.

Подсећа се да ће на предстојећем заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве бити покренут поступак канонизације Петра Другог Петровића Његоша и на свеправославном нивоу.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво