Читај ми!

Нови сукоби у Македонији

Нови сукоби Албанаца и Македонаца у више градова. Полиција у возилима јавног превоза пронашла педесетак ножева, пиштоља и боксера. Ако буде потребно, сазваћу Савет за националну безбедност, рекао председник Ђорђе Иванов.

22.53 - Македонска полиција привела седам особа у Скопљу и Тетову осумњичених за нападе на националној основи. МУП саопштио да су против њих већ подизане оптужнице за крађу и насилничко понашање, као и да су нападачи из Тетова чланови навијачке групе фудбалског клуба Шкендија, познати под именом Балисти.

20.12 - Полупано стакло на македонској амбасади у Приштини. У уторак демонстрације испред македонске амбасаде у Тирани. Позиви се шире преко интернета, организатор партија за уједињење свих Албанаца Уникомб.

Нови инциденти догодили су се у ноћи између суботе и недеље између Македонаца и Албанаца у Скопљу, Тетову и Прилепу, саопштила је македонска полиција.  

Председник Македоније Ђорђе Иванов најавио је данас да ће, уколико буде потребно, сазвати Савет за националну безбедност и истакао да, према његовој оцени, све надлежне институције у земљи предузимају неопходне активности.

"Апелујем да се свако понаша одговорно, а када оценим да има потребе, сазваћу Савет за безбедност", рекао је Иванов, додајући да његов кабинет пажљиво прати све догађаје који су се десили након трагичног инцидента у Гостивару и да га све државне институције редовно информишу.

Премијер Никола Груевски одбацио је данас оптужбе неких опозиционих странака да иза инцидената међу младима различите етничке припадости стоји власт.

"Мислим да глупљу тезу нисам чуо до сада, да је Влада ангажовала нападаче македонске и албанске етничке припадности да се туку, како нас не би примили у НАТО", рекао је Груевски.

Ноћас је један Македонац стар 15 година одведен је у болницу пошто га је у центру Скопља пребила група Албанаца, од којих су неки били наоружани бејзбол палицама, навела је полиција. 

Приведено је пет нападача који се, јавља скопски Дневник, терете за крађе, пљачке, разбојништво и насиље, саопштило је Министарство унутрашњих послова. 

У скопском насељу "Ђорче Петров", где живе већински Македонци, непознати нападачи су бејзбол палицама напали и ударали једног 66-огодишњег човека и затим побегли у правцу насеља Сарај, где живе већински Албанци.

У Тетову су приведена двојица из групе нападача на двојицу људи. У нападу је повређен и један полицијски службеник, а двојици приведених, који су, иначе, браћа, одређен је 48-очасовни притвор.

У Прилепу око један сат иза поноћи нападнут је 17-огодишњак, којег је већа група људи ударала у главу тврдим предметима, навела је полиција. Нападнути је задржан у болници.

Безбедносне снаге су, иначе, ојачале присуство на улицама македонске престонице, посебно око места где се окупљају млади, као што су шопинг центри, или паркови.

Дописник агенције Франс прес је јавио да је у Скопљу повећан број полицијских возила и полицајаца, и да се у возилима јавног превоза налазе полицајци у цивилу.

Министраство унатрашњих послова Македоније спровело је возилима јавног превоза у Скопљу акцију претреса и одузимања оружја и предмета који могу бити употребљени у тучама. Одузето је педесетак ножева, боксера, пиштоља, бејзбол и гумених палица.

Пошто је оружје углавном нађено код малолетних лица и од родитеља ће бити затражано да се ангажују у сузбијању насиља.

Против неких од оних који су поседовали оружје биће поднете одговарајуће пријаве, пише на сајту македонског МУП-а.

Највећи број инцидената догодио се у току протекле седмице, након што је полицајац македонске националности убио двојицу Албанаца у Гостивару, у свађи око паркинг места.

Тај инцидент поделио је македонску јавност између оних који осуђују и оних који одобравају његов поступак.

Од инцидента у Гостивару догодио се низ етничких сукоба, као што су напад маскираних лица у аутобусу у коме је шест особа завршило у ургентном центру, каменовање аутобуса у центру Скопља и туча између Македонаца и Албанаца у Тетову. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво