Читај ми!

Злочин на Уни, истрага у Данској

Тужилац Владимир Вукчевић путује у Данску, где ће саслушати четворицу војника и новинара који је обелоданио детаље злочина у Двору на Уни у августу 1995. године. То ће бити први случај где ће српско и хрватско тужилаштво заједнички саслушавати сведоке.

Ликвидација деветоро хендикепираних Срба током операције хрватске војске Олуја 1995. године у Двору на Уни први је кривични предмет у Србији у коме Тужилаштво за ратне злочине почиње примену тужилачке истраге.

Тужилац Владимир Вукчевић, који ће у Данској саслушати четворицу војника и новинара који је обелоданио детаље злочина, очекује у наредна два месеца подизање оптужнице.

Вукчевић каже да је први случај где ће представници српског и хрватског тужилаштва заједно саслушавати сведоке, како би утврдили шта се заиста догодило на Двору на Уни.

Владимир Вукчевић је додао и да је ово први случај где се истрага води против непознатог, јер хрватски органи сумњају на једне, а српски на друге починиоце.

"Прво очекујем да идентификујем извршиоце. Та идентификација, то јест искази саслушаних војника и новинара ће бити докази. На основу тих доказа ми доносимо одлуку хоћемо ли подићи оптужницу или не, и ми и Хрвати. Након тога, очекујем да ћемо подићи оптужницу, а ово су процесно валидни докази", објаснио је Вукчевић.

О злочину у Двору на Уни поново је почело да се говори када је у априлу прошле године дански лист БТ пренео причу бившег припадника снага УН у Хрватској Јана Велендорфа о злочину, којa до тада није билa познатa широј јавности.

Према Велендорфовом сведочењу, дански војници из Уједињених нација, стационирани у Хрватској за време "Олује", нису реаговали кад су људи у маскирним униформама (без ознака), пред њиховим очима 8. августа 1995. године убили девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили од рата у школи у Двору на Уни, пренео је БТ.

Лист је писао да су се погубљења догодила само неколико метара од данске јединице коју је чинило 200 добро наоружаних војника, који су имали наређење да само посматрају.

Дански радио пренео је тада да су дански војници добили наређење да не интервенишу у време када се догодио злочин у Двору, током офанзиве хрватских снага, која је имала за циљ да се Срби приморају да напусте Хрватску.

Црно поглавље за данску војску

Медији у тој земљи злочин у Двору на Уни назвали су "црним поглављем" данске ратне историје зато што се догодио пред очима њихових војника из контингента УН.

Према писању листа БТ, из утврђења УН на крову школе два данска војника су видела како су четворица мушкараца провалила у школу употребом ручних бомби. После тога, деветоро физички и психички хендикепираних особа постројено је, и једна по једна особа је убијана. Поред тога, три до четири цивила је везаних руку изведено из школе, пренео је БТ.

Масакр је трајао читавих 15 минута, а реконструкција од стране листа недвосмислено показује да су дански војници имали низ могућности да интервенишу. Осим поменуте двојице Данаца на крову, још два војника су гледала део чина ликвидације из данског војног кампа, пренео је лист.

Сва четворица данских војника су на листи сведока које би требало да саслушају српски и хрватски истражни органи.

Након писања данских медија у априлу прошле године, огласило се Тужилаштво из Сиска.  Објављено је да је одељење криминалистичке полиције из Сиска доставило 6. септембра 2006. Жупанијском тужилаштву у Сиску извештај о кривичном делу ратног злочина против цивилног становништва.

У тексту хрватског Ферал трибјуна из 2006. године наводи се да је у августу 1995. године убијено око 200 Срба, иначе цивила и хрватских грађана у селима између Глине и Двора на Уни током бега према Босни.

Међутим, Ферал је тада писао да је Двор на Уни смишљено био остављен као коридор за одлазак српског становништва из Хрватске, али се онда догодио продор јединица Петог корпуса Армије БиХ, које су према изворима тог листа на свиреп начин ликвидирале велики број цивила.

Загребачки Јутарњи лист, пак, пренео је тврдњу неименованог сведока хрватске националности да је видео како су српски војници, а не припадници хрватске војске или Армије БиХ, убили десет душевно оболелих људи у згради школе у Двору на Уни 8. августа 1995. године.

Сведок тврди да је чуо јауке жртава и пуцњеву, а да је све што зна изнео у исказу полицији, као и да су по Двору тих дана харали "Аркановци".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво