Права казна за злочине

Пресуда генералима Готовини и Маркачу је права казна за стравичне злочине које су починили, рекла бивша хашка тужитељка Карла Дел Понте. Дел Понтеова се нада да ће пресуда бити поновљена у жалбеном поступку.

Коментаришући пресуду коју је Трибунал изрекао хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу за злочине у "Олуји", бивша хашка тужитељка Карла Дел Понте рекла је да је то права казна за стравичне злочине које су починили.

Дел Понтеова се нада да ће у жалбеном поступку пресуда бити поновљена.

Према њеним речима, удружени злочиначки подухват одсликава ситуацију коју су пронашли истражиоци у свом раду, а тако је било, како каже, и у случају генерала Анта Готовине.

Хашки трибунал осудио је Анту Готовину на 24 године затвора, а Младена Маркача на 18 година затвора, за злочине почињене над Србима током операције "Олуја" 1995. године. Иван Чермак је ослобођен по свим тачкама оптужбе.

Трибунал је утврдио да је операција "Олуја" била удружени злочиначки подухват, са председником Хрватске Фрањом Туђманом на челу, смишљен да протера српско становништво из Книнске крајине.

број коментара 14 пошаљи коментар
(четвртак, 21. апр 2011, 10:45)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka cast za komentar "Cilj je postignut" !

(понедељак, 18. апр 2011, 13:45)
Lala1 [нерегистровани]

Hag i velike sile.

Dame i gospodo, kao sto svi mi dobro znamo, velike sile su i ovaj put vrsile pritisak na rad haskog tribunala.
Citiram vest koju je objavila RTV:

Bivši portparol glavnog haškog tužioca Florens Artman izjavila je u razgovoru za slovenačku POP TV da velike zapadne sile nisu htele da Haški sud hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču odredi dugotrajne zatvorske kazne.

"Neke su velesile želele da Gotovina bude oslobođen", rekla je Artman.

Ona je ukazala da ima mnogo onih koji smatraju da države koje učestvuju u ratovima na svojoj teritoriji ne bi trebalo da polažu račune kada se radi o ratnim zločinima.

"Hrvatska je imala pravo da brani svoju nezavisnosti i celovitost, ali je zločinački poduhvat, koji je za cilj imao etničko čišćenje Srba, postojao", uverena je Artman, koja je bila portparol Karle Del Ponte.

Prema njenim rečima, prenosi Radio Slobodna Evropa, sudsko veće nije udruženi zločinački poduhvat dokazivalo isključivo brionskim transkriptima, već Hag ima i druge dokaze, pre svega zakonska rešenja koja su doneta posle 1995. godine, a kojima je izbeglim Srbima bio zabranjen povratak.

"To svedoči da je postojala namera da se oslobođeni teren etnički očisti", rekla je Artman.


(понедељак, 18. апр 2011, 12:02)
anonymous [нерегистровани]

srbi u hrvatskoj

Ja znam sasvim drugaciji slucaj. Ima u hrvatskoj Srba, i onih koji dizu svoj glas i onih koji su medju kulturnom elitom, nemojmo pojednostavljivati stvari. A da imaju Srbi problema, imaju ih kao i svi koji drugačije misle od vecine.

(понедељак, 18. апр 2011, 11:09)
anonymous [нерегистровани]

Mislim

da ce se nesto izmeniti ako udjemo u EU.

(понедељак, 18. апр 2011, 09:06)
Lučo [нерегистровани]

Nišlija,u šta veruješ

Ako je proterano 300000 koliko Srba je ostalo u HR, oni koji su ostali izjašnjavaju se kao Hrvat pravoslavac i dobio je državljanstvo ako je uzeo pušku i išao na Benkovac i Knin. Takvi su mogli i firmu otvoriti imati malo normalniji život, ništa vi ne znate o životu Srba u Hrvatskoj.Ako se desi mešani brak u oba slučaja dete je kršteno u katoličkoj crjvi, retki su izuzetci. Verujte vi i dalje Zagrebu i našim demokratama doći će nama zapadna demokratija opet glave.

(недеља, 17. апр 2011, 20:10)
anonymous [нерегистровани]

nislija

ne pisi gluposti da u hrvatskoj danas nema srba sto je cista laz.jeste da ih je dosta napustilo hrvatsku ali ih jos dosta ima tamo.

(недеља, 17. апр 2011, 18:48)
Nislija [нерегистровани]

Cilj je potignut

U hrvatskoj danas nema Srba i to je najvaznije za hrvate. Ocistili su svoju "neovisnu" od "cetnika" i to im je bio cilj. Sve drugo nije vazno. Dvojica osudjeno na po dvadesetak godina, velika stvar?!? Ja bih dobrovoljno pristao da me proglase najvecim zlikovcem svih vremena i da me osude na 1,000 godina robije, ali da vrate sve proterane Srbe na svoja OBNOVLJENA ognjista i vrate u zivot one koje su ubili. I jos mnogo sto sta da se vrati ovim ljudima sto im je oduzeto. Pored ostalog dostojanstvo, ravnopravnost...
CCCC

(недеља, 17. апр 2011, 17:13)
anonymous [нерегистровани]

lepo

presudu imamo e sad zahtevi za odstetu za svakog pojedinacno da se izracuna.Znaci imovina i izgubljeno radno mesto da kazemo po 1 milion evrica x 200000proteranih naprime su 200 Miliardi evrica.

(недеља, 17. апр 2011, 15:25)
anonymous [нерегистровани]

Nema vise

Koliki su zlocin pocinili ne samo zlocin, vec nema vise srba i kazna je mala na zalost

(недеља, 17. апр 2011, 15:19)
Шапчанин [нерегистровани]

Слажем се

Први пут у животу слажем се са вама Госпођо Дел Понте! Кроација је мислила да може доживотно крити криминале и остале злочинце али узалуд! ОВО ЈЕ ПОБЕДА ИСТИНЕ! Надам се само ће ускоро ухапсити и албанске злочинце, тако да талон буде чист!