Архиепископ Анастасиос неће да буде председник Грчке

Поглавар Албанске православне цркве архиепископ Анастасиос Јанулатос каже да неће прихватити понуду грчког премијера Алексиса Ципраса да преузме функцију председника Грчке.

Досадашњи председник Грчке Каролос Папуљас оставку је поднео после ванредних парламентарних избора на којима је победу однела Ципрасова радикална лево оријентисана Сириза, преноси Танјуг.

"Један православни поглавар има одређени црквени задатак. Он не може да преузме политичку функцију", изјавио је архиепископ Анастасиос за скопску Вечер.

Према писању грчког листа То Вима, високи представници партије Сириза, повезани са управом Свете Горе, протеклих неколико дана су интензивно разматрали могућност да архиепископ Анастасиос буде кандидат кога ће нови грчки премијер Алексис Ципрас предложити за председника Грчке.

Архиепископ Албанске православне цркве је личност која ужива велико поштовање и истакнути је свештеник међу присталицама екуменизма.

Предлагање њега за председника би, према речима људи блиских Ципрасу, дало посебну симболику председничким изборима: то би ујединило земљу. Архиепископ би својим присуством, како наводи То Вима, председничкој палати дао сјај.

На челу Албанске православне цркве је више од две деценије, где је дошао одмах после пада комунизма и са почетком обнављања до тада забрањеног верског живота у Албанији.

Рођен је у Пиреју (Грчка), 4. новембра 1929. године. Студирао је теологију на Универзитету у Атини, религиологију, мисионарење и етиологију на универзитетима у Хамбургу и Марбургу у Немачкој. Рукоположен је за ђакона 1960. године.

При Светском савету цркава изабран је за председника Комисије за мисионарење и проповедање јеванђеља у свету. Био је редовни професор историје религија на Атинском универзитету (1972-1997) и дописни члан Атинске академије од 1993.

Као архиепископ Албаније (од 1992) уздигао је из рушевина православну аутокефалну цркву Албаније. У Албанији, како тврде тамошњи медији, никада није био у потпуности прихваћен због свог грчког порекла.

Био је велики пријатељ покојног патријарха Павла, са којим је био "цимер" за време школовања на Светој Гори. Добитник је низа одликовања, међу којима је и велики крст Реда части Грчке.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 04. феб 2015, 19:37) - Лаза [нерегистровани]

Архиепископ Анастасије

Не знам колико је реално да се понови личност и рад Архиепископа Макарија, који је био и председник Кипра... Али, какав је само ово човек... Дефинитивно је задужио васељенско православље, својим одлучним и делатним радом и својом мисијом. Овакви архијереји нам требају! Кад је био у Африци, саживео са са њима. Кад је постављен на чело Албанске Цркве, саживео се и са њима. Невероватан човек! Препородио је православље где год је крочио.
Како сам га само јурио по ходницима Богословског Факултета, кад је био гост на једном симпосиону, само да бих узео благослов од њега. :)
Да га поживи Господ! 

(среда, 04. феб 2015, 13:03) - anonymous [нерегистровани]

"присталица екуменизма"

Не знам да ли то радите намјерно или из незнања али архиепископ Анастасије није "присталица екуменизма" већ човјек отворен за дијалог са свима па чак и са онима који су отворено против њега. Он је човјек који живи јеванђељем и свједочи га на најбољи начин.Током деведесетих више пута опомињао наше и државнике као и црквене власти (епископа Артемија) да морају промјенити приступ рјешавању проблема на Косову и Метохији. Он је живи примјер да је све могло бити и другачије