Читај ми!

Гадафијев син (ни)је убијен

Триполи демантовао да је Хамис Гадафи, син либијског вође Моамера ел Гадафија, убијен синоћ током бомбардовања Злитана. Побуњеници тврде супротно. Нема званичне потврде НАТО-а. Убијена још 31 особа.

13.20 - Тврдња побуњеника да је Хамис Гадафи убијен је "прљави трик побуњеника", саопштиле либијске власти.

13.00 - Све говори да тврдње побуњеника да је Хамис Гадафи убијен у ваздушном нападу НАТО-а нису истините, јавља Ал Џазира. НАТО потврдио да је извео два напада.

11.31 - Десетак снажних експлозија потресло Триполи од јутрос, јавља либијска државна телевизија.  

Један од синова либијског вође Моамера ел Гадафија, Хамис је, према тврдњама побуњеника, убијен синоћ у ваздушном нападу НАТО-а на град Злитан, 150 километара источно од Триполија, јавља Ројтерс.

Портпарол либијских побуњеника Мохамед Завави рекао је да је Хамис Гадафи међу 32 особе коју су погинуле у нападу авијације НАТО-а.

Према његовим речима, опозиција је до тих информација дошла захваљујући "шпијунским активностима које спроводи у најближем Гадафијевом окружењу".

Међутим, током рата у Либији неколико пута пласирана је вест да је Хамис, који је предводио специјалне снаге које се боре у Злитану, погинуо.

НАТО каже да не може ништа да потврди, јер нема људе на терену, али да покушава да сазна да ли су наводи о Хамисовој смрти тачне, док из Триполија још није стигао званичан коментар.

Побуњеници су, иначе, недељама покушавали да остваре нови пробој ка западу и освоје Злитан, како би отворили приобални пут према Триполију.

У офанзиви на Злитан претрпели су велике губитке, а веровали су да је 32. бригада либијске војске, под командом Хамиса, водила офанзиву владиних снага.

Ал Џазира пише да би за побуњенике и борбе на западној линији фронта било веома значајно уколико је Хамис заиста убијен, с обзиром на то да је Хамис био оперативни командант за област Мисурате.

Либијска влада је почетком маја саопштила да је у нападима НАТО-а убијен Гадафијев најмлађи син Сеиф ел Араб и троје унучади.

Гадафијева ћерка Хана погинула је у априлу 1986. године, када су амерички авиони бомбардовали Триполи у знак одмазде за бомбашки напад либијских агената на једну дискотеку у Берлину, када је троје људи убијено а више од 200 рањено.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво