Трка са временом у Јапану

Делови система за хлађење у два од шест реактора нуклеарне електране у "Фукушими" поново су у функцији. Ниво радијације мирује, саопштила Међународна агенција за атомску енергију. У земљотресу и цунамију погинуло или нестало више од 20.000 људи.

У Јапану се наставља драма у нуклеарној електрани "Фукушима" у покушају да се охладе реактори. Влада у Токију саопштила је да су делови система за хлађење у два од шест реактора нуклеарке поново у функцији.

У реактору 6 поново ради дизел генератор, а у реактору 5 пумпа за хлађење нуклеарног горива.

Стручњаци се надају да ће до вечерас бити успостављен и довод струје до реактора 2.  

У међувремену ватрогасци и војска настављају да великом количином морске воде засипају горивне цеви у покушају њихoвог хлађења.

Такође, водом се полива и базен за складиштење употребљеног нуклеарног горива у реактору 3.

Степен опасности од радијације у Јапану повећан је са четвртог на пети ниво од могућих седам, што значи да би евентуална нуклеарна катастрофа имала далекосежније последице.

Међународна агенција за атомску енергију у Бечу саопштила је да је радијација у постројењу нуклеарке "Фукушима" стабилизована, али да је још увек на значајно вишем нивоу од нормалног.

Ниво радиоактивности у Токију и другим регионима изван зоне од 30 километара остају далеко испод онога који захтева мере заштите. Другим речима, нема опасности по здравље људи. 

Јапанске власти су издале препоруку становништву које напушта простор у близини оштећене нуклеарне електране да узимају јод који, у облику сирупа или таблета, може бити од помоћи у заштити од рака тироидне жлезде услед изложености радиоактивности.

Контаминирана храна

Портпарол јапанске владе Јукио Едано је изјавио да је у млеку и спанаћу из околине "Фукушиме" детектован необично висок ниво радиоактивности, али да се не ради о количини опасној по здравље људи.

Контаминирано млеко је пронађено у префектури Фукушима, а спанаћ у суседној префектури Ибараки.

Едано је рекао да је министарство здравља наложило надлежнима у обе префектуре да утврде одакле потиче та храна, како је дистрибуирана и да, у зависности од резултата истраге, забране њихову продају.

Међутим, Едано је рекао да нема разлога за бригу јер количина радијације којој би потрошач био изложен чак и када би пио контаминирано млеко читавих годину дана не би била већа од радијације приликом једног прегледа дијагностичким скенером.

Поред нуклеарне кризе, Јапан и даље покушава да изађе на крај са последицама разорног земљотреса и цунамија. У тешким условима, мразу и снегу, спасилачке екипе непрестано трагају за несталима.

Број погинулих и несталих у разорном земљотресу јачине 9 степени Рихтерове скале и цунамију, који су 11. марта погодили североисток и исток Јапана, премашио је 20.000, саопштила је јапанска полиција.

Сада је извесно да се 11. марта догодила највећа природна катастрофа у Јапану после земљотреса Велики Канто у коме је 1923. године погинуло више од 142.000 људи.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво