Нуклеарна ноћна мора

Јапанска војска и полиција уз помоћ хеликоптера, водених топова и ватрогасних кола сипају воду у оштећене реакторе нуклеарке Фукушима. Јапански инжењери успешно спојили струјни кабл са реактором 2, што ће омогућити да су у том реактору поново оспособи систем за хлађење.

Струја ће инжењерима омогућити да поново покрену систем за хлађење у реактору број 2.

Иако се ситуација у јапанској нуклеарној централи "Фукушима 1" није значајније погоршала у последња 24 сата, ситуација је и даље критична. Тренутно стање у реакторима 1, 2 и 3 је релативно стабилно, али је даље врло озбиљно, поручују из Међународне агенције за атомску енергију.

Јапанска војска и полиција су уз помоћ хеликоптера, ватрогасних кола и водених топова у реакторе успеле да сипају око 64 тоне воде.

Jапанске власти саопштавају да је акција убацивања воде у реакторе дала одређене резултате, јавила је агенција Кјодо.

Страхује се од повезане хаварије свих шест реактора у "Фукушими", јер је у прегрејаном базену реактора 4 смештено 135 тона утрошеног нуклеарног горива, а ниво воде у том базену је низак.

Такође, у Агенцији за нуклеарну и индустријску безбедност надају се да би сутра или прекосутра могло да дође до оспособљавања система за хлађење у реактору 2, што је веома важно, будући да кров на њему није оштећен, па вода не може да се убаци споља, као у случају реактора 3 и 4.

Такође, Управа централе се нада да ће преко новоизграђеног далековода поново успоставити доток струје до постројења, што је неопходно да се реактивирају системи за хлађење, заустављени у петак, као и резервни генератори.

"Ако успемо да вратимо струју, моћи ћемо да активирамо разне електричне пумпе и да улијемо воду у реакторе и базене за потрошено нуклеарно гориво", рекла је представница компаније "Токио електрик пауер".

Расте температура у нуклеарки

Генерални директор Међународне агенције за атомску онергију Јукија Амано нада се да би већ сутра могао да посети нуклеарку Фукушима, како би се уверио какво је стварно стање у њој.

Из те агенције данас су упозорили да температура у базенима за одлагање истрошених нуклеарних елемената достиже драматично високе вредности.

Амано је упозорио да је ситуација у "Фукушими" озбиљна, али да је још рано рећи и да је измакла контроли.

У базенима за хлађење у још добрим реакторима 5 и 6, према наводима агенције, расте температура, и данас је измерено 60 степени. Подаци о реактору 1 и 3 нису наведени.

У реактору 4 постројења "Фукушима" базен за хлађење се налази ван боље заштићеног сектора, због чега је опасност посебно велика.

У понедељак и уторак, у реактору 4 измерено је 84 степени Целзијусових, а како објашњава Међународна агенција за атомску енергију, температура у базену за одлагање, под нормалним околностима, требало би да буде испод 25 степени.

Иначе, у нуклеарној електрани "Фукушима 2" која је удаљена 11,5 километара од прве електране, сва четири реактора су угашена и тамо стање није критично.

Као помоћ Јапанцима у нуклеарној кризи, америчка војска послаће девет стручњака за борбу против нуклеарног, биолошког и хемијског оружја.

Поред нуклеарне кризе, Јапанци и даље покушавају да изађу на крај са осталим последицама земљотреса и цунамија. У веома отежаним условима, мразу и снегу, спасиоци и преживели трагају за несталима.

Званични број погинулих и несталих достигао је 14.650, а страхује се да би број могао бити знатно већи, саопштила је јапанска полиција. 

Градоначелник обалског града Ишиномаки, у префактури Мијаги, синоћ је рекао да ће у тој области број несталих вероватно достићи 10.000, а национална Телевизија НХК је у суботу објавила да је у лучком граду Минамисанрику, у истој префактури, и даље непозната судбина око 10.000 људи.

Иако спасилачке екипе неуморно раде, извесно је да ће број жртава бити огроман дуж источне обале острва Хоншу коју је џиновски цунами, висине 10 метара, опустошио уништивши више од 55.380 кућа и зграда.

Несташица струје и воде

Око 850.000 домаћинстава суочено је са несташицом струје при температури око нуле.

Јапански министар трговине Банри Каиеда изјавио је да је потражња за електричном енергијом достигла максимум капацитета Токијске елетропривредне корпорације и да је Влада затражила од нафтних рафинерија на западу земље да повећају производњу, како би надоместили недовољну призводњу електричне енергије.

У исто време, најмање 1,5 милиона домаћинстава је без воде, па према изјави Танакорија Ватанабеа, лекара Црвеног крста у граду Овући, велики број људи има дијареју и друга обољења.

Локалне власти добиле су инструкције да почну са мерењем радиоактивности намирница. Људи су већ испразнили супермаркете, да би створили залихе код куће.

Немачка ће привремено изместити своју амбасаду из Токија у Осаку, саопштило је немачко министарство спољних послова.

Јен се опоравља

После првобитног драстичног пада вредности акција, берзе се стабилизују, а јапанска валдута јен данас је ојачала рекордно у односу на долар.

Вредност долара се на азијском тржишту креће око 78,90 јена, након што је јутрос у једном тренутку пао на 76,53 јена или далеко испод претходног историјски минималног нивоа од 79,75 јена из априла 1995. године.

Велике природне катастрофе попут земљотреса обично изазивају јачање јена, зато што улагачи очекују да ће Јапанци повући средства са иностраних тржишта да би платили трошкове обнове, или, у случају осигуравајућих кућа, за плаћање одштете за губитак имовине и живота.

Кључни индекс Токијске берзе, Никеи 225, пао је данас за 1,4 одсто на 8.962,67 поена, чиме је делимично неутралисан јучерашњи нагли раст.

Централна банка Јапана је финансијским институцијама те земље ставила на располагање додатних 15,7 билиона јена (око 198 милијарди долара), како би ублажила тензије око стања своје привреде.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво