Отказују реактори у Фукушими

Нуклеарну централу Фукушима потресла још једна експлозија, трећа од удара земљотреса. До експлозије је дошло на реактору 2. Део особља одмах евакуисан. Ниво радијације после треће експлозије у порасту, али још далеко од од катастрофалног. Проблеми са струјом, храном и водом. Број жртава земљотреса и цунамија расте из часа у час.

Трећа по реду експлозија потресла је у уторак рано ујутро нуклеарну електрану Фукушума, подижући ниво радијације до нивоа које је тамошње власти натерао да хитно евакуишу део особља.

Детонација се чула у 6.10 часова по локалном времену и одмах затим је ниво радиоактивности скочио пуних осам пута, али још увек далеко испод границе после које би се последице могле назвати катастрофалним.

Одмах после експлозије, у централи је остало само особље неопходно за наставак спасилачке операције. остали радници су хитно евакуисани.

Претходно, у нуклеарној електрани Фукушима 1, на реактору 3, дошло је до још једне експлозије у којој је повређено једанаест радника, јавио је специјални репортер РТС-а Ненад Љ. Стефановић. 

Једанаест радника je повређено, док су покушавали да охладе реакторе у блоковима 1 и 3, при чему је у блоку 1, у суботу, већ дошло до експлозије. 

Нове експлозије догодила се  11  сати по локалном времену. Изнад електране појавио се густ дим, али реактор није оштећен и радијација је и даље на нивоу дозвољеног, тврде званичници.

"Проценили смо да је мала могућност да се у ваздуху нађе висока количина радиоактивних материја", рекао је портпарол владе Јапана Јукио Едано, нагласивши да ће наставити хлађење реактора један и три и спречити евентуалну експлозију на реактору два.

Јапански нуклеарни инжењер Масаши Гото изјавио да је компанија "Тошиба", која је градила нуклеарну електрану Фукушима, знала је да конструкција контејнера за језгро реактора у овој нуклеарки не може да издржи земљотресе односно цунамије, преноси Би-Би-Си

Гото, који је учествовао у пројектовању контејнера, рекао је да страхује од тога да су експлозије, које су се догодиле на реакторима три и један, оштетиле његово челично кућиште начињено да спречи цурење радиоактивног материјала у атмосферу, пренео је Би-Би-Си.

Будући да реактор користи гориво од тзв. мешовитих оксида, тачка топљења је нижа него код обичног горива, напомиње Гото, додајући да "уколико дође до топљења и експлозије, плутонијум би могао да се рашири на област која је два пута већа од области коју би захватио у случају експлозије приликом коришћења обичног нуклеарног горива".

Број жртава разорног земљотреса и цунамија који је уследио достигао је 5.000, пошто је на обалама провинције Мијаги пронађено 2.000 тела, док полиција и ватрогасци покушавају да извуку више од 200 тела у Сендају, главном граду префектуре Мијаги, преноси агенција Кјодо.

Половина броја жртава пронађених на обалама те провинције нађена је у граду Минамисанрику. Локалне власти трагају за најмање 10.000 људи, што је готово половина становништва тог места.

Званичници су саопштили да само у области Мијаги већ има 785 мртвих, али подаци који сваког часа стижу показују да то неће бити коначан број жртава. У граду Отсучи, у области Ивате, непозната је судбина око 8.000 људи.

Из области Мијаги и других префектура евакуисано је 450.000 људи. Међутим, нико не може да каже да криза јењава, нити се очекује да ће људи, који су евакуисани, ускоро вратити кућама, јавља репортер РТС-а.

Грађани су упозорени да штеде струју, а најављене су рестрикције. Готово 40 одсто електричне енергије у тој земљи производи се у нуклеарним електранама које су тренутно небезбедне.

Велике фабрике су затворене, а због рестрикција стали су и возови у области Канто, у околини Токија. У многим градовима формирају се дуги редови за гориво, које полако понестаје.

Председник Русије Дмитриј Медведев изјавио је да његова земља има "моралну одговорност" да помогне Јапану и наложио влади да повећа испоруке енергената тој суседној земљи, погођеној разорним земљотресом и цунамијем.

Русија се припрема да у Јапан преусмери око 6.000 мегавата електричне струје са свог далеког истока, да пошаље 200.000 тона течног природног гаса током априла и маја и такође повећа испоруке угља.

Склоништа су пуна људи чије је куће прогутао огроман, разарајући талас. У областима које је земљотрес и цунами најтеже погодио, постоје велики проблеми са транспортом воде и хране.

Вредност деоница многих јапанских компанија на Токијској берзи пада. Централна банка Јапана покушава да помогне привреди, па је данас на тржиште новца убацила рекордне 184 милијарде долара.

Нуклеарна катастрофа у Јапану изазваће веће политичке последице него што је изазвало рушење америчких кула близнакиња 9. септембра 2001. године, пише данашњи Шпигл.

Нуклеарну енергију не могу да контролишу људи, наводи немачки лист, јер колико год опрезни били, опасност од катастрофе је стварна, што показују дешавања у Јапану.

Немачка, али и друге европске земље попут Француске, морају што пре да почну са великим улагањима, како би у што скоријој будућности прешле на сигурне изворе енергије, уместо што праве грешку и продужавају животни век нуклеарки, закључује се у Шпиглу.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво