Читај ми!

Потрага за преживелима у Турској само у два града, Сирији потребна помоћ за девет милиона људи

У разорном земљотресу у Турској и Сирији који се догодио пре две недеље, страдало је више од 46.000 људи. Број несталих није објављен, а милиони људи су без домова. У већини погођених области потраге за преживелима су обустављене сем у Кахраманмарашу и Хатају, где се под рушевинама још проналазе живи. Ако Европа не жели нови талас избеглица, треба да издвоји бар 50 милиона долара месечно за помоћ Сирији и Турској, упозоравају Уједињене нације.

Спасилачки напори завршили су се крајем јучерашњег дана у већини области, али у Кахраманмарашу и Хатају и даље се проналазе преживели под рушевинама.

У недељу, дванаестог дана након потреса, у Антакији спасен 12-годишњи дечак. У 10 турских региона пристижу 400.000 шатора, ћебад, храна, тимови за психолошку подршку.

"Желели смо да наставимо потрагу још месец дана. Људи под рушевинама су вероватно мртви, али су спасиоци могли бар да извуку тела, да их сахранимо, да имају гроб", каже један од становника Хатаја.

Море црвених балона испунило је јуче небо изнад провинције Хатај, у знак сећања на свако изгубљено дете.

"Заиста је тешко изгубити децу, тешко је прихватити чињеницу да више не можете никог да спасите'', испричао је Скот Хенли, спасилац из Аустралије.

Разорним потресом у Сирији погођено је девет милиона људи. Помоћ преко два гранична прелаза до сада су доставила 143 камиона Уједињених нација.

''Све је теже обезбедити шаторе, њихова цена се удвостручила, а УН и хуманитарне организације нису стигле до нас. Много је породица и људи који спавају на отвореном'', испричао је Азаз из Сирије.

Уједињене нације траже више од милијарду долара за Турску и 400 милиона долара за Сирију, упозоравајући Европу на нов талас избеглица.

Вашингтон је обећао додатних 100 милиона за страдале у обе земље. За око 26 милиона људи хитно је потребна хуманитарна подршка, док тло и даље подрхтава. Од 6. фебруара, регистровано је више од шест хиљада потреса.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара