Читај ми!

Конгресни комитет истражује како је Бајден поступао са поверљивим документима

Нови председавајући надзорног одбора Представничког дома Џејмс Комер обавестио је Белу кућу да веће истражује како је председник Џозеф Бајден поступао са поверљивим документима из времена када је обављао функцију потпредседника САД, од којих су неки пронађени у новембру у канцеларији коју је Бајден некада користио у Вашингтону. Бајден тврди да не зна шта се налази у тим документима.

У писму саветнику Беле куће Стјуарту Дилерију, које је добио Еј-Би-Си њуз, републикански представник Џејмс Комер из Кентакија затражио је од Беле куће да достави сва документа која су преузета из Бајденове канцеларије.

Одбор за надзор тражи и списак оних који су имали приступ бившој Бајденовој канцеларији у невладиној организацији, свих документа која се односе на руковање поверљивим документима, укључујући и Бајденове адвокате, и статус њихове безбедносне провере, као и сва документа између Беле куће, Министарства правде и Националне управе за архиве и евиденцију (НАРА), написао је Комер.

Комер је та документа затражио до 23. јануара, а његово писмо није пропраћено судским позивом.

"Комитет је забринут што је председник Бајден угрозио изворе и методе сопственим погрешним руковањем поверљивим документима", написао је Комер.

Такође је писао архивисткињи НАРА Дебри Стајдел Вол, тражећи сличан материјал.

Комер је у писмима упоредио Бајденово поступање са осетљивим документима са бившим председником Доналдом Трампом.

Бајден: Не знам шта је у документима 

Председник САД Џозеф Бајден је рекао да не зна који су документи из његовог времена као потпредседника откривени у његовој бившој приватној канцеларији и додао да је изненађен што се таква евиденција тамо чува, преноси Хил.

"Био сам упознат са открићем и изненадио сам се када сам сазнао да постоји било каква владина евиденција која је однета тамо у ту канцеларију. Али, не знам шта је у документима. Моји адвокати нису предложили да питам који су то документи", рекао је Бајден на питање током самита северноамеричких лидера у Мексику.

Наводи како људи знају да озбиљно схвата поверљива документа и поверљиве податке.

"Када су моји адвокати чистили моју канцеларију на Универзитету у Пенсилванији пронашли су неке документе у кутији у закључаном ормарићу или у ормару. И чим су то урадили, схватили су да се у тој кутији налази неколико поверљивих докумената и урадили су оно што је требало", рекао је Бајден.

Бела кућа претходно је саопштила да америчко Министарство правде испитује поверљива документа која су пронађена у бившој канцеларији Џозефа Бајдена.

ФБИ је укључен у истрагу, а амерички државни тужилац Мерик Гарланд замољен је да прегледа документе, преноси Си-Би-Ес њуз.

Бајденов специјални саветник, Ричард Заубер, навео је у изјави за Си-Би-Ес њуз да су документе открили непосредно пре избора за Конгрес адвокати америчког председника који су рашчишћавали канцеларијски простор.

Откриће није било одговор ни на један претходни захтев из архиве, а није било назнака да су се Бајден или његов тим опирали напорима да поврате било какве осетљиве документе.

У саопштењу Беле куће се наводи да "сарађује" са одељењем, али није објашњено зашто је Бајденов тим чекао више од два месеца да објави откриће докумената.

Истрага, према речима двоје људи упознатих са овим питањем, има за циљ да помогне државном тужиоцу Мерику Б. Гарланду да одлучи да ли да именује специјалног браниоца, попут оног који истражује гомилање осетљивих докумената бившег председника Доналда Трампа и њиховог невраћања, на шта је обавезан по одласку са функције. 

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво