Читај ми!

Премијер Италије Марио Драги предао оставку

Италијански премијер Марио Драги предао је оставку председнику Серђу Матарели.

Серђо Матарела затражио је од Драгија да остане на функцији премијера као вршилац дужности.

У саопштењу кабинета шефа државе не наводи се да ли ће италијански председник распустити парламент и расписати ванредне изборе.

Матарела планира да се састане са председницима оба дома парламента данас после подне.

Драги је раније данас, обраћајући се у парламенту, најавио да ће разговарати са Матарелом и обавестити га о даљим корацима, након што су три коалиционе странке повукле подршку његовој влади.

Три главна коалициона партнера Драгија одбила су јуче да учествују у гласању о поверењу у Сенату, на којем је Драгија подржало 95 од 321 сенатора, док је 38 било против.

Десетине сенатора бојкотовало је гласање, чиме су оставили окрњену Драгијеву коалицију, без велике већине коју је настојао да придобије и са превременим изборима у септембру или октобру као највероватнијим исходом.

Гласање су бојкотовали сенатори три странке из Драгијеве коалиције: Форца Италија, странке деснице коју води бивши премијер Силвио Берлускони, затим крајње десничарске Лиге, коју води Матео Салвини, и из популистичког Покрета Пет звезда.

Владајућа коалиција се распала када је Покрет пет звезда бојкотовао гласања о поверењу Влади у парламенту прошле седмице.

И без Покрета пет звезда, италијанска влада има већину. Али Драги је инсистирао на широкој подршци програму реформи, решавању енергетске и економске кризе.

Италијани, градоначелници, предузетници, синдикалци, професори, спортисти и медицинари на протестима подршке данима су апеловали: "Драги, остани".

Марио Драги дошао је на чело Владе када је Италији било најтеже. Низом мера и са вртоглавих 200 милијарди евра европске помоћи, извукао је земљу из хаоса услед пандемије ковида и стекао титулу најпоштованијег политичара. 

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво