Читај ми!

Покрет Пет звездица није подржао италијанску владу, кабинет Марија Дрaгија пред падом

Кабинет италијанског премијера Марија Драгија могао би бити близу свог краја, пошто га је коалициони партнер, покрет Пет звездица није подржао током гласања о поверењу у парламенту укључујући и мере за неутралисање кризе проузрокаване растом цена.

Гласање о поверењу главно је жариште унутар Драгијеве коалиције док се странке које је чине спремају за међусобну борбу на националним изборима који би требало да се одрже 2023. године, истиче Ројтерс.

Драги, некадашњи шеф Европске централне банке, поручио је да не би желео да води Владу Италије без покрета Пет звездица, који се појавила као највећа партија на претходним изборима 2018. али су од тада претрпели велики пад подршке у јавности.

Након гласања, извор из италијанске владе је рекао да је Драги отишао код председника Серђа Матареле на коме је стоји да одлучи о решењеу кризе.

Како наводи британска агенција, гласање о поверењу, са 172 гласа "за" и "39" против, требало би да се употреби и за убрзање за пуштање пакета помоћи вредног више милијарди евра који укључује одредбу која омогућава Риму да изгради огромну спалионицу смећа.

Из покрета Пет Звездица притискали су Драгија да учини више у ублажавању кризе изазване повећањем трошкова живота тако што би узео нове зајмове истовремено се противећи пројекту спалионице.

Одлука Пет звездица да не подржи Драгија гурнула је Италију у политичку неизвесност током борбе са великом сушом и настојања да се смањи зависност о руски гас.

То би могло да убрза расписивање избора за септембар или октобар.

Све већи трошкови задуживања Италије компликују напоре Европске централне банке да држи инфлацију изазвану растом цена енергената под контролом.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара