Читај ми!

Шин Фејн први пут освојио највише мандата, позивају на "искрену дебату" о уједињењу са Ирском

Националистичка партија Шин Фејн први пут у историји освојила највише мандата на парламентарним изборима у Северној Ирској. Потпредседница партије која се залаже за уједињење са Републиком Ирском, Мишел О'Нил, изјавила је да победа представља кључан моменат у Северној Ирској и отвара пут ка новој ери.

Партија Шин Фејн добила је на парламетнарним изборима 27 посланичких места, три више од њеног главног ривала Демократске унионистичке партије (ДУП), која је добила 24 мандата, показују званични резултати.

Потпредседница Шин Фејна Мишел О'Нил изјавила је да појављивање те партије, као највеће у Северној Ирској, представља кључан моменат и отвара пут ка новој ери.

"Ово је кључан моменат за нашу политику и наш народ", рекла је О'Нил, након што је њена странка по први пут у историји освојила највише посланичких места у Северној Ирској, пренео је Ројтерс.

Истакла је да би сада требало да се води "искрена дебата" о уједињењу са Републиком Ирском, за шта се залаже та партија, која је некадашње политичко крило Ирске републиканске армије (ИРА).

Победа Шин Фејна на изборима не значи да ће реферндум о уједињењу са Ирском бити одржан ускоро, пише агенција Ројтерс, која оцењује да победа има огроман симболичан значај, јер је томе окончан век доминације пробританских партија, претежно подржаних од стране протестантског становништва региона.

Иначе, у Великој Британији одржани су и локални избори, на којима је Конзервативна партија британског премијера Бориса Џонсона изгубила контролу над општинама у Лондону где деценијама побеђује, претрпевши неуспех и у другим градовима и општинама Уједињеног Краљевства.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво