Читај ми!

Локални избори у Британији – јак шамар Борису Џонсону, највише профитирале либералдемократе

Локални избори у Британији одржани у четвртак били су тест како бирачко тело реагује на "постковидске", све више трошкове живота. Резултати показују да већина бирача на локалу подржава социјално оријентисане опозиционе лабуристе. Конзервативци Бориса Џонсона изгубили традиционалана упоришта у Лондону. Највећи добитник су либералдемократе, а ту су и зелени.

Конзервативна партија британског премијера Бориса Џонсона изгубила је контролу над општинама у Лондону где деценијама побеђује, претрпевши неуспех и у другим градовима и општинама Уједињеног Краљевства на локалним изборима.

Као што су резултати показују, Џонсон као бивши градоначелник Лондона изгубио је подршку у југоисточној Енглеској.

Џонсонова партија је изгубила и у лондонској општини Вандсворт која је конзервативно упориште од 1978. године. По први пут је опозициона Лабуристичка партија победила у Вестминстеру, делу Лондона где се налази већина државних институција.

У својој реакцији на резултате Џонсон поручује да "није време да се свргне вођа" и да би још могао да помогне у опоравку посрнуле економије земље.

Ројтерс оцењује да су бирачи у Лондону искористили изборе да изразе бес због кризе трошкова живота и Партигејта.

Британска агенција сматра да ће губитак кључних општина у Лондону, где су конзервативци били скоро збрисани, појачати притисак на Џонсона.

Резултати избора ван британске престонице су шаренолики. Највише су профитирале либералдемократе са осамдесетак преузетих већина у општинама а ту су и зелени који су, како се оцењује, остварили успех без преседана.

Алалитичари овакве резултате тумаче као ударац не само владајућим конзервативцима већ и опозиционим лабуристима, јер на локалним изборима британски бирачи обично гласају за мање странке када су незадовољни политиком двеју водећих партија.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво