Читај ми!

Бајден Русима: Ми нисмо ваш непријатељ; сајбер напад на украјинско министарство одбране

Немачки канцелар Олаф Шолц састао се у Москви са председником Русије, након којег је Путин поручио да не жели рат у Европи и да је зато Москва послала предлоге за безбедносне гаранције. Руске трупе се враћају у војне гарнизоне по завршетку вежби, због чега је скочила вредност рубље. Џо Бајден каже да не могу да потврде ту информацију и поручује Русима да САД и НАТО нису њихов непријатељ. Након 18 дана затишја, убијен припадник луганске народне милиције.

Немачки канцелар Олаф Шолц је после разговора са председником Украјине Володимиром Зеленским рекао да ће Украјина ставити на расправу нацрт закона о посебном статусу Донбаса и о одржавању локалних избора у том региону, али и да очекује јасне кораке Русије у правцу смиривања тензија. Шолц је додао да је Берлин спреман за озбиљан дијалог са Русијом о европској безбедности.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је да верује да Уједињене нације треба да удруже напоре са Украјином и њеним партнерима како би се смањиле тензије око Донбаса.

"Уверен сам да УН могу и треба да учествују у дипломатским напорима Украјине и партнера да смање тензије", написао је Кулеба на Твитеру после разговора са генералним секретаром УН Антониом Гутересом.

Дипломатија је једини одговоран пут, истакао је Кулеба.

Гутерес је изјавио да је јако забринут због појачаних тензија око Украјине и све чешћих спекулација о војном сукобу, и позвао светске лидере да интензивирају дипломатске напоре како би се смирила ситуација.

"Не можемо једноставно да прихватимо чак ни могућност таквог катастрофалног сукоба", рекао је Гутерес након ручка са амбасадорима Савета безбедности УН.

Нагласио је да Повеља УН захтева од свих држава чланица да се суздрже у међународним односима "од претње или употребе силе против територијалног интегритета или политичке независности било које државе".

"Напуштање дипломатије због сукоба није прелажење границе, то је скок преко литице", поручио је Гутерес.

Истакао је да би циљ давања изјава у јавности требало да буде смањење тензија, а не распиривање. Нема места запаљивој реторици, преноси Ројтерс.

Гутерес је претходно имао одвојене разговоре са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом и украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом, а новинарима је рекао да ће бити "у потпуности ангажован у наредним сатима и данима".

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара