Читај ми!

Изабран нови премијер Казахстана, за два дана повлачење мировних снага ОДКБ-а

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев предложио је Алихана Смаилова за новог премијера те земље, а Доњи дом парламента га је убрзо и изгласао на седници коју је директно преносила државна телевизија.

Алихан Смаилов има 49 година и од маја 2020. године био је први потпредседник владе.

Казахстански председник је 5. јануара, услед ескалације протестних скупова због поскупљења горива, прихватио оставку претходне владе на челу са Аскаром Мамином, а привремени премијер је постао први потпредседник владе Алихан Смаилов.

Казахстанске снаге безбедности ухапсиле су 9.900 људи због насиља и немира, саопштило је казахстанско Министарство унутрашњих послова.

У сукобима је настрадало 16 полицајаца, саопштио је председник Токајев и потврдио да жртава има и међу цивилима. Министарство унутрашњих послова је још раније саопштило да је 26 "наоружаних криминалаца" ликвидирано.

Повлачење снага ОДКБ-а за два дана 

Председник Токајев је најавио и да ће повлачење мировног контингента Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) из те земље почети за два дана и да неће трајати више од десет дана.

"Главна мисија мировних снага ОДКБ-а је успешно завршена, за два дана почиње фазно повлачење које неће трајати више од десет дана", рекао је Токајев у обраћању Парламенту.

Истакао је да је покушај државног удара у Казахстану пропао и да је главна фаза противтерористичке операције завршена, преноси агенција РИА Новости.

Токајев је навео да је ситуација у свим деловима земље стабилна.

Поновио је да је против Казахстана био покренут терористички рат војним, политичким и идеолошким средствима.

Мировне снаге ОДКБ-а стигле су у земљу на позив Токајева.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се