Читај ми!

Скоро осам хиљада ухапшених у нередима у Казахстану, власти тврде да је ситација под контролом

Власти Казахстана тврде да је безбедносна ситуација у земљи после вишедневних немира под контролом. Скоро осам хиљада људи ухапшено је током сукоба снага безбедности и демонстраната у Казахстану.

Ситуација у Казахстану је стабилна и под контролом, саопштио је тамошњи Комитет за националну безбедност земље.

"Жаришта терористичких претњи" су неутралисана, наводи се у саопштењу.

У међувремену, казахстанско Министарство унутрашњих послова навело је да је до понедељка ухапшено укупно 7.939 људи у највећим нередима у историји некадашње централноазијске совјетске републике.

Руски и државни медији јавили су да су током сукоба погинуле 164 особе, међутим здравствени и полицијски органи нису потврдили тај број и објава на друштвеним мрежама је потом избрисана. 

Владине зграде су накратко биле у рукама демонстраната, заробљене а неке су и запаљене, када су првобитно мирни протести против поскупљења горива постали насилни. Најжешћи сукоби били су у највећем граду Казахстана, Алматију.

Власти су за насиље окривиле "екстремисте" и "терористе" за које неки кажу да су странци.

Карим Масимов, бивши шеф Националне безбедности Комитета, ухапшен је због сумње за издају прошле недеље, дана након што га је председник Касим Жомарт Токајев сменио.

Токајев је такође отпустио свој кабинет, наредивши снагама безбедности да пуцају без упозорења на демонстранте и прогласио ванредно стање у нафтом богатој земљи са 19 милиона становника.

На позив Токајева у Казахстан су стигли припадници руског и белоруског контингента мировних снага Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), а до сада је слетело више од 70 авиона.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара