Читај ми!

Група миграната упала у Пољску, тело Сиријца пронађено у шуми

Тело младића из Сирије пронађено је у Пољској, у близини границе са Белорусијом, објавила је пољска полиција на Твитеру. Група од око 100 миграната из импровизованог избегличког кампа прешла је на територију Пољске, док европски граничари упозоравају да располажу подацима о новом приливу миграната са Блиског истока.

Тело је пронађено у шуми, у блзини границе, навела је на Твитеру обласна полиција:

"Обављен је увиђај на месту где је тело пронађено, а није могао недвосмислено да се одреди узрок смрти".

На граници је, иначе, хаотично стање, група од око 100 миграната из импровизованог избегличког кампа на белоруској страни границе прешла је на територију Пољске.

Европски граничари упозоравају да располажу подацима о новом приливу миграната са Блиског истока.

"Суочавамо се са великим тензијама на граници. Не видим да ће у скорије време то да се реши, нити ће ти мигранти да нестану одатле . Према нашим анализама, многи фактори иницирају појачање тензија, потребно је уложити веће напоре да криза не ескалира. По свему судећи ће се продужити", каже директор Фронтекса Фабрис Лежер.

На белоруској граници налазе се стотине миграната, а неколико хиљада у оближњој шуми. Они покушавају преко Пољске да се домогну Европске уније. Варшава криви Минск за мигрантску кризу, а распоредила је 15.000 војника на граници.

Из Белорусије наводе да се Пољаци нехумано односе према мигрантима, а контраоптужбе су да Белоруси застрашују мигранте, како се не би враћали на њихову територију. Актуелна ситуација била је и тема састанка Савета безбедности.

Русија тврди да нема удела у мигрантској кризи

Европска унија прети пооштравањем санкција Минску, који поручује да ће увести блокаду довода гаса на територију европског блока.

У саопштењу Кремља, руски председник Владимир Путин наглашава да Москва нема никаквог удела у настанку кризе на белоруској граници како јој пребацују ЕУ и САД.

"Ситуација је веома напета, постоји и индиција да ће и криза ескалирати, што нас забрињава. Назире се и хуманитарна катастрофа. ЕУ одбија да поштује демократске вредности друштва, којима би требало да буде посвећена", каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Америка и НАТО будно прате ситуацију на пољско-белоруској граници.

"Ситуација је веома забријавајућа и у сталном контакту смо са Русијом јер је реч о великом проблему", истиче амерички председник Џо Бајден. 

Како је дошло до кризе

Криза је настала након што је Запад увео санкције белоруској влади због насилног гушења масовних протеста прошле године, а након избора у којима је Александар Лукашенко прогласио победу. Опозиција тврди да су избори покрадени, што он негира.

Европска унија, чије су чланице Пољска и Литванија, оптужује Минск и да из освете подстиче мигранте са Средњег истока и из Африке да покушају да уђу у Унију преко Белорусије, док Лукашенкова влада негира да покушава да исфабрикује мигрантску кризу и криви Запад за преласке преко граница. Потврђују да мигранти иду ка граници, али кажу и да се Варшава према њима односи на нехуман начин.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је земље чланице да прошире санкције против режима у Белорусији који је, према њеним речима, одговоран за "хибридни напад" на ЕУ.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара