Читај ми!

На граници с Белорусијом 15.000 пољских војника, Минск поручује да Варшава скрива информације

Пољско министарство одбране саопштило је да је током ноћи било много покушаја упада миграната на територију те земље из правца Белорусије. Границу чува 15.000 пољских војника. Минск критикује Варшаву јер нису обавештени о распоређивању војске. Тврде и да Пољска не дозвољава посматрачима да дођу на границу како не би снимили шта се заиста дешава.

Пољски министар одбране Мариуш Блашчак рекао је да су заустављени сви упади на територију те земље.

"Заиста нисмо имали мирну ноћ. Било је много покушаја да се упадне на територију Пољске. Из оног што сам чули, сви ти напади су заустављени", рекао је Блашчак и истакао да је 15.000 војника на граници.

У уторак увече две велике групе миграната су успеле да пробију ограду на прелазима Кринки и Биаловeза. Полиција их је привела, док су неки успели да се врате на белоруску страну.

Мигранти су и на граници Литваније и Белорусије, због чега је Виљнус јуче увео ванредно стање на делу своје територије

Новинар литванског јавног сервиса који извештава из Пољске каже да се сваки дан чује пуцњава са белоруске стране и да белоруски војници највероватније желе да уплаше мигранте, како се не би вратили на територију те земље.

Минск сматра да Пољска жели да сакрије информације 

Белоруски комитет надлежан за границе саопштава да је ситуација у којој се мигранти налазе компликована, и да су појачане снаге на граници. Наводе и да мигранти добијају сву неопходну меицинску помоћ.

Кажу да су с друге стране пољски војници у пуној опреми, а да представници медија и међународне организације немају приступ граници, јер Пољска не жели да се види да њена војска користи оружје против миграната.

"Очигледно је да Пољска жели да сакрије информације о томе шта се заиста дешава на граници", наводе из овог комитета.

Белоруско министарство одбране саопштило је да је распоређивање 10.000 пољских војника на граници значајна војна активност и да спровођење те активност без обавештавања белоруске странеоредставља кршење билатералних споразума.

Како је дошло до кризе

Криза је настала након што је Запад увео санкције белоруској влади због насилног гушења масовних протеста прошле године, а након избора у којима је Александар Лукашенко прогласио победу. Опозиција тврди да су избори покрадени, што он негира.

Европска унија, чије су чланице Пољска и Литванија, оптужује Минск и да из освете подстиче мигранте са Средњег истока и из Африке да покушају да уђу у Унију преко Белорусије, док Лукашенкова влада негира да покушава да исфабрикује мигрантску кризу и криви Запад за преласке преко граница. Потврђују да мигранти иду ка граници, али кажу и да се Варшава према њима односи на нехуман начин.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је земље чланице да прошире санкције против режима у Белорусији који је, према њеним речима, одговоран за "хибридни напад" на ЕУ.

"Белоруске власти морају да схвате да им притисак на Европску унију кроз циничну инструментализацију миграната неће помоћи да успеју у својим циљевима", поручила је фон дер Лајенова у писаном саопштењу.

 

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије