Читај ми!

Тренутак истине у Глазгову, почео глобални самит о климатским променама

У шкотском граду Глазгову почео је глобални самит Уједињених нација о климатским променама, који ће трајати до 12. новембра. Британска дипломатија годинама је припремала овај скуп, који треба да убрза одлуке Париског самита и постави нове амбициозне циљеве како би се зауздало глобално отопљавање.

Двонедељни самит у Глазгову је за британског премијера Бориса Џонсона "тренутак истине". Преко двадесет пет хиљада учесника и представника 197 држава пристиже у Шкотску.

Србију на највишем нивоу представља председник Александар Вучић, који ће на скупу говорити у уторак.

Од најмоћнијих и најбогатијих одсуствује само руски председник Путин, док ће се први човек Кине самиту обратити путем видео-линка. Циљ је један: спречити да се Земља угреје за више од једног и по степена до 2100. године.

"Шкотски песник Роберт Бернс је својевремено написао 'Данас је тај дан, данас је тај час'. Човечанство је пред неувијено јасним избором", нагласила је извршна секретарка оквирне Конвенције УН о климатским променама Патриција Еспиноза.

Због старости и исцрпљеност краљице Елизабете II, конференција у Глазгову први је велики међународни задатак за британског престолонаследника, који ће у понедељак угостити највише званице.

Један од родоначелника производње здраве хране, принц Чарлс искористио је самит Групе 20 у Риму да позове најбогатије да одреше кесу за добробит планете.

"Сваке године мораћемо да улажемо билионе долара како бисмо изградили неопходну инфраструктуру и постигли циљ од један и по степен Целзијуса загревања и спасли наше пуме и пољопривредна добра, наше океане и природу", рекао је британски престолонаследник.

Еколошки активисти из свих делова света пристижу у Глазгов махом возовима, како би подсетили на неопходност одрживих начина путовања.

Активисти, попут Швеђанке Грете Турнберг, уживају статус упоредив са холивудским звездама како у медијима, тако и међу домаћинима.

Самит Г20 у Риму поставио је одличну дипломатску основу за конференцију у Глазгову, али треба подсетити да њене одлуке нису правно обавезујуће, а да су инвестиције договорене још у Паризу од стотину милијарди долара годишње за спречавање глобалног отопљавања одложене за 2023. годину.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се