Мадрид на мети бомбаша

У експлозији аутомобила бомбе у Мадриду нема рањених, материјална штета велика. Због анонимне дојаве, све очи упрте у баскијску организацију ЕТА.

Мадрид и околна места редовно су били мете бомбашких напада. У јутрошњем нападу испред конгресног центра у Мадриду није било рањених, али је нанета велика материјална штета.

Бомба је експлодирала нешто после 9 сати по локалном времену, око 90 минута након што је Црвени крст добио анонимну дојаву о бомби, наводи се у саопштењу полиције.

Због анонимног телефонског позива, сумња се да је за напад одговорна терористичка организација ЕТА која се више од 40 година бори за независност Баскије.

Последњи напад на шпанску престоницу догодио се 30. децембра 2006. године, када је на аеродрому Барахас ЕТА дигла у ваздух возило пуно експлозива.

У том изненадном нападу на мадридски аеродром који је означио повратак ЕТА на насиље због неуспеха преговора са шпанском владом, погинула су два досељеника из Еквадора, док је 68 људи рањено.

ЕТА је на данашњи дан пре четири године, у истом делу Мадрида дигла у ваздух аутомобил са 30 килограма експлозива и тада су лакше рањене 42 особе.

У експлозији аутомобила бомбе 25. маја 2005. године у Мадриду такође је било више лакше рањених, а 25. јуна исте године експлодирало је возило код стадиона Пеинета у тренутку док је Мадрид био у јеку кампање за добијање организације Олимпијских игара 2012. године.

Главни град Шпаније такође је био мета неких од најкрвавијих напада баскијске терористичке организације.

У нападу 14. јула 1986. године погинуло је 12 припадника цивилне гарде када је експлодирало возило са 50 килограма експлозива.

Од прекида примирја, званично проглашеног 2007. године, ЕТА је извршила око 30 напада у којима је погинуло шест Шпанаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво