Читај ми!

Реакције на хапшење Алексеја Наваљног

Европски званичници реаговали су на хапшење опозиционог политичара Алексеја Наваљног којег је руска полиција привела на пасошкој контроли аеродрома "Шереметјево", одмах пошто је у Москву стигао из Немачке. Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ поручио је да је политизација правосуђа у Русији неприхватљива, док је немачки вицеканцелар Олаф Шолц позвао руску владу да одмах пусти на слободу Наваљног, додајући да је његово притварање незаконито.

Жосеп Борељ, каже да ЕУ осуђује хапшење руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног по повратку у Москву 17. јануара.

Борељ позива на тренутно пуштање на слободу Наваљног и наглашава да је "политизација правосуђа неприхватљива".

"Права Алексеја Наваљног морају се поштовати. Такође позивамо руске власти да одмах пусте све оне новинаре и грађане који су приведени у вези са њиховим извештавањем и подршком Наваљном. Ово задржавање потврђује континуирани негативни образац смањивања простора за опозицију, цивилно друштво и независне гласове у Руској Федерацији", наводи Борељ у писаном саопштењу.

Он додаје да ће ЕУ "пажљиво пратити развој дешавања" и "узети то у обзир приликом обликовања своје политике према Русији".

У ЕУ подсећају да су најоштрије осудили покушај атентата, тровањем Алексеја Наваљног војним хемијским нервним агенсом групе "новичок".

ЕУ је на то одговорила изрицањем рестриктивних мера за шест појединаца и један ентитет.

"Заједно са нашим партнерима, Европска унија ће и даље позивати руске власти да хитно истраже покушај атентата на Наваљног у потпуној транспарентности и без даљег одлагања и да у потпуности сарађују са Организацијом за забрану хемијског оружја како би се осигурало непристрасна међународна истрага", закључује се у саопштењу шефа дипломатије ЕУ.

Шолц: Наваљног одмах пустити на слободу

Немачки вицеканцелар Олаф Шолц позвао је руску владу да одмах пусти на слободу опозиционог лидера Алексеја Наваљног, додајући да је његово притварање незаконито.

"У Русији, улога државе би требало да буде да га заштите, а не да га ухапсе и да му на брзину суде" рекао је Шолц, преноси Ројтерс.

Он је истакао да Наваљног сматра храбрим човеком који се бори за грађанска права и демократију.

"И зато захтевам хитно пуштање господина Наваљног", рекао је Шолц.

Према његовим речима, то је важно за демократски развој Русије.

ОЕБС: Хапшење Наваљног је недопустиво

Парламентарна скупштина Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) осудила је хапшење руског опозиционара Алексеја Наваљног.

Званичници комитета за демократију, људска права и хуманитрна питања Парламентарне скупштине ОЕБС указали су у заједничком саопштењу да је Наваљни, након што је преживео покушај убиства и бројна, политички мотивисана хапшења у Русији, на жалост и даље изложен недаћама и сада се налази у протвору суочен са 13-годишњом казном затвора.

"Хапшење Наваљног након повратка из Берлина у Москву је недопустиво. Политички неистомишљеници било које владе чланице ОЕБС морају имати право да изразе своја мишљења. Апелујемо на (руске) власти да поштују обавезе преузете у оквиру ОЕБС и Европске конвенције о људским правима и обуставе политички мотивисано гоњење. О политичком програму Наваљног требало би да се изјашњавају бирачи, а не тужиоци", наводи се у саопштењу званичника ОЕБС-а.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара