Читај ми!

Обустављене војне акције у Нагорно-Карабаху, Русија шаље мировне трупе

Руске мировне трупе почеле су распоређивање у ратом разорен регион Нагорно-Карабах у оквиру споразума о прекиду ватре који су потписали Азербејџан, Јерменија и Русија. Јереван саопштио да су обустављене војне акције у том региону.

Припадници 31. гардијске ваздушно-јуришне бригаде руске војске пребачене су рано јутрос хеликоптером до регије Нагорно-Карабах како би патролирале договореном линијом раздвајања. Реч је о јединица са борбеним искуством са Крима и Донбаса.

У међувремену, руски Центар за управљање националном одбраном објавио је да ће Москва послати најмање 22 транспортна авиона са мировним снагама у Нагорно-Kарабах.

На видео-снимку се види шеф Центра генерал-пуковник Михаил Мизинцев који даје дежурном генералу задатак да прецизира ред летења и обезбеди истовремени рад две групе од три војно-транспортна авиона Ил-76, сваки са временским размаком од највише три сата између група, пренео је Тас.

"Једанаест авиона изводи летове на одредишне аеродроме и 11 авиона је натоварено и чекају своје летове", рапортирао му је један од официра.

Војне акције у Нагорно-Kарабаху потпуно су обустављене, саопштило је јерменско министарство спољних послова.

Портпарол Министарства Шушан Степањан рекла је да је ситуација у зони сукоба од јутрос мирна, преноси Ројтерс.

Турска споразум о окончању борби у Нагорно-Карабаху види као важан добитак за свог блиског савезника Азербејџан у сукобу са Јерменијом.

Споразум, који су потписале Русија, Јерменија и Азербејџан, после шест недеља тешких борби Турска види и као резултат напретка азербејџанских трупа.

У недељу је Азербејџан прогласио победу у другом по величини граду у региону Нагорно-Карабаха.

"Братски Азербејџан је постигао важан добитак на бојном пољу и столу. Искрено честитам", написао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу на Твитеру који је разговарао и са својим руским колегом Сергејом Лавровом. 

Према постигнутом споразуму, руски мировњаци биће распоређени дуж линије фронта у Нагорно-Карабаху и коридора између тог региона и Јерменије.

Азербејџански председник Илхам Алијев рекао је да ће и Турска учествовати у процесу одржавања мира.

Након што је јерменски премијер Никол Пашињан објавио да је потписан споразум, више стотина људи изашло је на улице јеревана да простестује.

Демонстранти су упали у зграде институција у Јеревану а претучен је председник парламента. Током ноћи на улицама главног града могли су се чути и пуцњи.

Страхује се да је у најновијим сукобима погинуло неколико хиљада људи док су претходна три договорена прекида ватре пропала.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво