Читај ми!

Крај рата у Нагорно-Карабаху – саопштили Јереван, Баку и Кремљ

Премијер Јерменије, председник Азербејџана и председник Русије потписали су споразум којим се окончава рат који на територији Нагорно-Карабаха бесни од 27. септембра, јавља Ројтерс.

Премијер Јерменије Никол Пашињан је на Фејсбуку написао да ће рат у Нагорно-Карабаху, територији која је формално у саставу Азербејџана али под контролом Јерменије, стати у један сат после поноћи, преноси Арменпрес.

"Oдлуку сам донео после дубоке анализе војне ситуације и процене појединаца који најбоље разумеју ту ситуацију, такође на основу уверења да је у постојећој ситуацији ово најбољи могући исход. О свему овоме ћу се обратити нацији у наредним данима", написао је Пашињан на Фејсбуку, јавља јерменска агенција Арменпрес.

Поручио је грађанима, између осталог, да ово није победа, али да "пораза нема све док себе не сматрате пораженим".

"Никада нећемо себе сматрати пораженима и ово мора постати полазна тачка нашег националног јединства, доба препорода", истакао је премијер Јерменије.

Информацију о потписивању споразума између Јерменије, Русије и Азербејџана око региона Нагорно-Карабаха потврдио је и портпарол Кремља и председник Азербејџана Илхам Алијев. 

Aрајик Артјуњан, лидер Нагорно-Карабаха, написао је на Фејсбуку да ће споразум омогућити крај рата што је пре могуће.

Руски председник Владимир Путин саопштио је да ће, према споразуму, руски мировњаци бити распоређени дуж линије фронта у Нагорно-Карабаху како би зауставили војни конфликт Јерменије и Азербејџана.

Рекао је да се нада да ће споразум омогућити успостављање неопходних услова за постизање свеобухватнe крајње одлуке о кризи у Нагорно-Карабаху.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је 27. септембра, када је дошло до сукоба на линији разграничења Јерменије и Азербејџана.

Корени сукоба Јерменије и Азербејџана око Нагорно-Карабаха сежу готово 100 година уназад када су совјетске власти одлучиле да се та спорна област прикључи тадашњој ССР Азербејџану. Област је формално у оквиру територије Азербејџана, али су Јермени већински народ и имају контролу над том облашћу.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво