Геј, ветеран и миленијалац, да ли је то демократа који ће победити Трампа

Ајово, шокирала си нацију – речи су Пита Бутиџиџа, бившег градоначелника Саут Бенда и тренутно првог у трци за противкандидата Трампу. Ко је заправо млади кандидат демократа?

Један од првих миленијалаца у кандидатури за председника, Пит Бутиџиџ постао је неочекивани предводник трке у оквиру Демократске странке. Упркос општем расулу на изборима у Ајови, бивши градоначелник Саут Бенда у Индијани за сада води, са минималном разликом од тек неколико процената испред сенатора Бернија Сандерса.

Доскора мало познати градоначелник четвртог по величини града у Индијани изборио се за своје место међу више од 20 кандидата демократа највише због добрих наступа на дебатама.

Јавно је признао 2015. године да је геј, а постао је први припадник ЛГБТ заједнице међу демократама у кандидатури за Белу кућу. 

"Разумем што некима изгледа храбро да се кандидујем за председника као геј миленијалац и градоначелник са Средњег запада", рекао је Бутиџиџ, који је са 37 година и један од најмлађих у трци.

Од Харварда и Оксфорда до Саут Бенда и Авганистана

Бутиџиџ је студирао Харварду, а постдипломске студије завршио је на Оксфорду. После студија постао је консултант у фирми "Мекинзи".

Помало несвакидашње пријавио се да служи војску и од 2009. до 2017. године био је у резерви америчке морнарице. Седам месеци током 2014. године је био стациониран у Авганистану, а достигао је чин поручника.

Од завршетка студија био је активан у политичким кампањама демократа Џил Томпсон, Џоа Дилејнија и Џона Керија.

Градоначелник Саут Бенда, града од 100.000 становника, постао је 2012. и на тој позицији остао све до јануара ове године.

Трка за Белу кућу

Бутиџиџ је кандидатуру објавио у априлу 2019. Упркос ниским очекивањима, стекао је приличан замајац средином прошле године током првих дебата и гостовања у медијима.

Главне ставке су му делимична реформа здравственог система, реформа изборног система (отклањање електорског колеџа) и проширивање броја судија Врховног суда на петнаест.

Иако је начелно одбио да финансира кампању на уобичајен начин, Бутиџиџ ипак значајан новац добија донацијама утицајних, моћних и богатих људи.

На списку донатора има више од педесет милионера.

Фул-хаус у Ајови

Бутиџиџ се веома паметно поставио пред почетак избора. Напустио је првобитну позицију о потпуној реформи здравственог система, чиме се удаљио од ставова сенатора Бернија Сандерса и приближио позицији бившег потпредседника Џоа Бајдена.

Рачунајући да ће, за разлику од Бајдена, добро проћи у Ајови одлучио је да иде на све или ништа. Уложио је већи део новца који је прикупио и исплатило се.

Бајден је завршио четврти, а Бутиџиџ у тесној трци на првом месту. Тако се поставио као примарни избор свим умереним гласачима, али и финансијерима којима се уопште не допада замисао да левичар попут Сандерса буде кандидат Демократске странке.

Ипак, није избегао критике због чињенице да је његова кампања претходних месеци донирала 42.500 долара фирми која је развила проблематичну апликацију за бројање гласова коришћену у Ајови. Осим тога, многи се питају како је Бутиџиџ могао да зна да је победио, објављујући ту информацију на Твитеру скоро 12 сати пре изласка званичних података.

Избори у Ајови су, најблаже речено, били катастрофално вођени, али је Бутиџиџ из њих исцедио све. Упркос добром резултату, међутим, и даље се сматра аутсајдером за освајање кандидатуре Демократске странке.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво