Избори у Ајови завршили као роштиљ Хомера Симпсона

Конфузија, неорганизованост, хаос – речи су којима се описују избори за кандидата Демократске странке у Ајови. Иако јуче одржани, званични резултати још нису познати. Организатори криве технологију, а кандидати организаторе. Са друге стране, Доналд Трамп се смешка из Беле куће и долива уље на ватру.

Упркос томе што је кокусни начин гласања нешто компликованији, све је говорило да ће почетак изборне трке за кандидата демократа у Ајови протећи без већих проблема.

Надлежни су уверавали да је развијена нова апликација за праћење и бројање гласова, а гласачи су у понедељак похрлили на 1.600 изборних места у школама, библиотекама, црквама...

И таман када се чинило да све тече по плану настао је хаос. Прво је дошло до кашњења резултата, а онда и до потпуне обуставе бројања, па се приступило добром, старом ручном пребројавању.

Крива је технологија – барем тако кажу из централе Демократске странке у Ајови. Кандидати, међутим, не виде тако ствари већ криве изборни процес и начин на који су организовани.

И док људи на друштвеним мрежама пореде организацију у Ајови са грађевинским способностима Хомера Симпсона, у општој конфузији и недостатку званичних података, неколицина кандидата тврди да је победила.

Прво је градоначелник Саут Бенда Пит Бутиџиџ изашао са неколико изјава у којима је рекао да „према свим индикаторима у Њу Хемпшир (наредна држава у којој се одржавају избори) иде као победник“.

У међувремену, сенатор и фаворит у Ајови Берни Сандерс изашао је са интерним подацима које је његова кампања прикупила, наводећи да је на основу 40 одсто пребројаних гласова освојио више од 29 одсто, а да га прате Бутиџиџ и сенаторка Елизабет Ворен.

Ко је крив – апликација или људи?

Портпаролка Демократске странке у Ајови Менди Маклур каже да је проблем у томе што су откривена неслагања са стањем на терену и подацима који су пријављивани.

„Ово је једноставно проблем неслагања у подацима. Апликација није пала, а нема говора о хаковању или упаду“, истакла је Маклурова, додајући да папирни траг постоји и да ће само бити потребно више времена да се обради.

Њене речи су у директној контрадикцији са партијским окружним званичницима, који су у потпуности окривили технологију.

Наводе да је апликација за јављање резултата са изборних места престала да ради и да су онда шефови бирачких места морали телефоном да зову седиште странке, што је изазвало загушење.

Било како било, дефинитивно лош почетак за демократе. Хаотично и неорганизовано. Није ни чудо да је Трамп похрлио да исмеје Демократску странку, не пропуштајући прилику и да убаци црва сумње у намештање.

„Демократски кокус је потпуна катастрофа. Ништа не функционише, као што су водили земљу. Сећате ли се сајта Обамакера који је коштао пет милијарди долара, који је требало да кошта два одсто тог новца. Једина особа која може да каже да је победио синоћ у Ајови је – Трамп“, написао је амерички председник.

„Демократе су се заглибиле у збрку коју су сами направили. Природно је да људи сумњају и исправност читавог процеса", истакао је Бред Парскејл, менаџер Трампове кампање.

Председников најстарији син, Доналд Трамп Џуниор, додао је уље на ватру речима да је изборни хаос заправо намештаљка.

Високи улози

Неколицина кандидата покушава да се докопа кандидатуре за излазак на дуел 3. новембра са Доналдом Трампом. Иако једна од мањих и слабије насељених држава са претежно белим, руралним становништвом, Ајова је одувек имала посебан значај током изборног циклуса.

Од 1996. године када је Бил Клинтон осигурао свој други мандат, победник демократа у Ајови улазио је у финале и борбу за Белу кућу.

Ајова је такође веома добар показатељ стања гласача на америчком Средњем западу, чији су се гласови показали круцијалним у избору Трампа 2016. године.

Као прва држава која гласа, Ајова има и великог значаја на наставак изборног циклуса, јер се показало да кандидат овенчан ловорикама у Ајови стиче одређени замах.

Од једанаест преосталих кандидата демократа, најозбиљнији претенденти у Ајови су сенатор Берни Сандерс, градоначелник Саут Бенда Пит Бутиџиџ, бивши потпредседник Џо Бајден, сенаторке Елизабет Ворен и Ејми Клобучар.

Шта следи даље?

Што се победника тиче, прерано је говорити. Први резултати ће бити објављени, како је саопштено, током преподнева по локалном, односно током поподнева по средњоевропском времену.

После Ајове, избори се настављају са још три „фебруарске“ државе – Њу Хемпшир гласа наредне недеље, а онда следе Невада и Јужна Каролина крајем фебруара.

У марту се ствари захуктавају у првој недељи са „суперуторком“ када гласа 15 држава.

Најкасније до јула и конвенције у Милвокију у Висконсину биће познато ко ће бити кандидат Демократске странке и противник Доналду Трампу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво