Моћници у Берлину одлучују шта ће бити са Либијом

У Берлину се одржава међународна конференција о Либији посвећена дугогодишњем грађанском рату у тој земљи. Циљ је да се заустави мешање страних војних снага, договори трајан прекид ватре и помогне обнављање политичког процеса о будућности те државе. У нацрту завршног документа тражи се од свих страна да не нападају нафтна постројења у Либији.

Вишемесечна дипломатска настојања Немачке да појача напоре за заустављање борби у Либији у оквиру су иницијативе генералног секретара УН Антонија Гутереса и његовог изасланика за Либију Гасана Саламе, преноси АП.

Командант Либијске националне армије Халифа Хафтар мора да одустане од агресивног понашања да би се отворио пут за политички процес у Либији, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Хафтар није потписао споразум и то нам показује да не жели мировни процес већ војно решење конфликта", рекао је Ердоган на почетку разговора са руским председником Владимиром Путином.

Да би се обезбедили мир и стабилност у Либији, на конференцији у Берлину неопходно је наћи начине да се осигура прекид ватре и политичко решење сукоба, истакао је Ердоган, пренео је Тас.

Путин је претходно изјавио да се нада да ће дијалог о Либији бити настављен и да ће сукоб у тој земљи бити решен.

"Не губимо наду да ће дијалог бити настављен и не штедимо напоре да се овај сукоб реши", рекао је Путин на састанку са Ердоганом.

Русија и Турска су начиниле добар корак када су позвале на прекид ватре у Либији, чиме су створени предуслови за одржавање конференције у Берлину, истакао је Путин.

Либија је подељена на супарничке администрације, од којих свака има подршку различитих држава.

Хафтерове снаге које су од априла у опсади Триполија подржавају Египат, Русија и Уједињени Арапски Емирати, док се влада Триполија окренула Турској.

Примирје на које су обе стране почетком овог месеца позвани Москва и Анкара је први прекид у борбама у последњих више месеци.

На састанку у Берлину су и Емануел Макрон, италијански и британски премијери Ђузепе Конте и Борис Џонсон, као и амерички државни секретар Мајк Помпео.

Позвани су и представници Уједињених Арапских Емирата, Египта, Алжира, Кине и Републике Конго.

Такође, из немачког министарства спољних послова су потврдили да ће самиту присуствовати премијер међународно признате либијске владе националног јединства Фајез ел Сараж и његов главни противник, командант Народне армије Халифа Хафтар.

Изасланик УН за Либију Гасан Саламе оценио је да је тој земљи потребно да престане свако страно мешање, али је изразио и баојазан да у Берлину неће бити постигнут договор о прекиду сукоба.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво