Зеленски тражи одштету и да се казне одговорни за обарање авиона

Украјински председник Володмир Зеленски током телефонског разговора са председником Ирана Хасаном Роханијем затражио је кажњавање одговорних за обарање авиона у Ирану, као и да Техеран исплати одштету породицама 176 страдалих путника и чланова посаде, јавља Си-Ен-Ен. Рохани поручује да ће Иран наставити са истрагом о обарању украјинског путничког авиона.

Володимир Зеленски је током разговора са Хасаном Роханијем поручио да од Ирана "очекује привођење криваца правди, потпуну и отворену истрагу, исплату одштете и допремање тела жртава у Украјину", јавља Си-Ен-Ен.

"Надамо се да ће истрага бити спроведена без намерног одуговлачења и опструкције. Наших 45 експерата треба да добију неограничени приступ свим елементима истраге", написао је украјински лидер на Твитру након разговора са Хасаном Роханијем.

Како каже, признање Ирана да је украјински авион оборен представља корак у правом смеру.

Хасан Рохани се извинио украјинском народу због обарања авиона у којем је било 176 особа и изразио саучешће породицама настрадалих. Током разговора са Зеленским поручио је да ће Иран наставити са истрагом о обарању украјинског путничког авиона и да ће казнити одговорне, јавља Си-Ен-Ен.

Након што је Техеран признао да је украјински путнички авион оборен ракетом, ирански председник разговарао је и са канадским премијером Џастином Тридоом, током којег је Рохани обећао наставак истраге, а Тридо поручио да је Техеран признањем направио важан корак, јавља Ројтерс

Иранска војска је претходно у саопштењу навела да је авион оборен због "људског фактора", грешком, јер је ниско прелетао осетљиву област Иранске револуционарне гарде у близини аеродрома.

Украјина је јуче саопштила да су њени експерти у Ирану добили приступ црним кутијама авиона и снимцима разговора пилота и иранске контроле лета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво