Спуштање тензија – Рохани обећава истрагу, Тридо каже да је Техеран направио важан корак

Након што је Техеран признао да је украјински путнички авион оборен ракетом, ирански председник разговарао је са канадским премијером. И док Хасан Рохани обећава наставак истраге, Тридо поручује да је Техеран признањем направио важан корак.

Председник Ирана Хасан Рохани разговарао је телефоном са канадским премијером Џастином Тридоом.

Рохани је у разговору обећао Тридоу да ће се наставити са истрагом о обарању украјинског путничког авиона у ком је било 57 Канађана, преноси државна агенција ИРНА.

"Иран поздравља сваку међународну сарадњу у оквиру међународног права како би се бацило светло на овај инцидент", рекао је Рохани.

На конференцији за новинаре која је уследила, канадски премијер је рекао да је признање Техерана важан корак, као и да су иранске власти одобриле визе канадским истражитељима.

Истакао је и да је са Роханијем договорио да ће канадски и ирански стручњаци заједно радити на декодирању црних кутија.

Тридо је рекао и да је обарање иранског авиона страшан чин и да Иран мора да преузме пуну одговорност. Очекује од Ирана да обезбеди компензацију за породице које су изгубиле своје чланове у овом инциденту.

Иранска војска је претходно у саопштењу навела да је авион у ком је било 176 људи оборен због "људског фактора", јер је авион ниско прелетао осетљиву област Иранске револуционарне гарде у близини аеродрома. 

Иран и Канада су 2012. године прекинули дипломатске везе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво