Мистерија пада авиона у Ирану – ко је одговоран

Џастин Тридо, премијер Канаде, оптужио је Иран за пад украјинског авиона крај Техерана. Без обзира што каже да је могуће да то није било намерно Тридо је рекао да се неће смирити док се не сазна истина. Притом и Њујорк тајмс је објавио снимак на коме се, према наводима, види како иранска ракета обара авион у близини аеродрома у Техерану. С друге стране Иран демантује да има било какве везе с тим и позива све заинтересоване стране да се укључе у истрагу.

Пре два дана, све је деловало као трагична случајност. Пар сати после иранског ракетног напада на америчке војне базе у Ираку, крај Техерана је пао авион украјинске авиокомпаније са 176 путника и чланова посаде. Полетео је са аеродрома имам Хомеини у Техерану за Кијев. Нико није преживео.

Већина путника била је из Ирана и Канаде. Много их је имало двојно држављанство, и требало је да наставе пут ка Торонту.

Видљивост је била добра. Посада искусна.

Украјинска амбасада је на дан несреће саопштила да је реч о квару мотора, да би саопштење убрзо повукла. Украјина је тада саопштила и да се испитује да ли је авион погођен пројектилом, али је Иран искључио ту могућност.

Авион је ипак оборен?

Прве вести да је можда баш то у питању, објавили су Си-Би-Ес Њуз и Њузвик, позивајући се на америчке и ирачке обавештајне изворе.

Петар Војиновић, уредник портала Танго сикс, каже да смо до нових обавештајних података могли да говоримо о квару авиона, али да сада технички докази указују да је могао да буде и оборен.

"Амерички обавештајни извори се позивају на сателите које САД поседује и могу да детектују инфрацрвене потписе, топлоту, односно лансирање ракета. То су дали као доказ да је малезијски авион оборен у Украјини 2014. На пример. Детектовали су потпис конкретног ракетног система, фреквенцију радара и сада има некаквих техничких доказа да је реч о обарању, за разлику од првог дана после пада авиона, када су се појављивале само слике на друштвеним мрежама, које су могле да буду и монтиране", каже Војиновић.

Појавио се и снимак који је објавио Њујорк тајмс, на коме се наводно види моменат када пројектил удара у путнички авион.

После медија, јавио се амерички председник и рекао да је „имао своје сумње". Ипак, тек обраћање канадског премијера идеји о обарању авиона дало је додатну тежину.

"Имамо информације из више извора, укључујући наше савезнике и нашу обавештајну службу, које указују да је авион срушила иранска ракета, што можда није било намерно", рекао је Тридо.

Момир Турудић, новинар Времена, и добар рпознавалац Ирана сматра да реакције и из Ирана и са Запада указују на то да је могуће да се заиста догодила грешка.

"Авион је био на погрешном месту у погрешно време", каже Турудић. „Свима су живци били напети. Очекивао се амерички одговор на ракетне нападе у Ираку. На жалост, и такве ствари се дешавају".

Позивима да се детаљно истражи шта се догодило придружила се и Велика Британија. Француска нуди помоћ у истрази. Русија каже да не треба сместа кривити Иран под неоснованим сумњама.

Грешка, али ненамерна

Занимљиво је да Запад једногласно тврди да је посреди „ненамерна грешка".

То је само по себи деескалација догађаја, каже Момир Турудић.

"Није било даљег подизања температуре, истина ће се сазнати касније, али се са обе стране спушта лопта. Да се догађај заврши таквим објашњењем какво јесте. То се уклапа у причу после иранског одговора на убиство Солејманија. Већ се говори да је Иран је избегао отворен рат тако што је упозорио на мете, баш да би избегао људске жртве. И рекације САД су, то је било то, и нема више. Трагично је да је толико људи настрадало, а да су догађаји водили томе да буде што мање жртава", објашњава Турудић.

Одмах после убиства Касема Солејманија, један број страних авиопревозника је обуставио летове изнад Ирана, чекајући да види да ли ће доћи до сукоба са САД. Иран међутим, није. Ни у дану када је гађао америчке базе у Ираку.

"Од пада последње ракете на Ирак, прошло је четири сата до обарања авиона. За то време полетело је и слетело на том аеродрому 27 путничких летова. Ти је проблем што иранске цивилне власти нису забраниле полетање и слетање као што су то урадиле америчке сат после пада последње ракете. Занимљиво, Американци су рекли да забрањују прелете преко Ирана да не би дошло до забуне", објашњава Петар Војиновић.

Иран негира да је авион погодила противваздушна ракета. Тврди се да је авион по полетању скренуо десно, а потом се враћао ка аеродрому у моменту несреће. Могло се чути и да званични Иран сматра идеју о обарању авиона „америчким психолошким ратом и лажима".

"Реакција Ирана је логична", каже Момир Турудић. „Нико неће одмах признати грешку. Рећи ће, чекамо истрагу која ће потрајати. На основу друге стране, и САД и Запада, то се неће користити као средство за притисак на Иран".

Иран отвара приступ истрази

После најновијих догађаја, Иран је дозволио приступ истрази и Американцима и Канађанима.

Украјина тражи да се смањи "ниво спекулација" јер педесет украјинских истражитеља већ ради у Ирану, и како се наводи, имају пуну сарадњу Техерана, укључујући приступ црним кутијама. Иран је објавио да ће сам прикупити податке из њих, што може да траје и два месеца.

Мађународна правила цивилног ваздухопловства подразумевају да се у истрагу укључе представници произвођача авиона, мотора, авиокомпаније. Иран мора да их поштује, иначе би био искључен из међународног цивилног авиосаобраћаја.

"Срећа па су Иранци отворили ту причу", појашњава Петар Војиновић. "Све стране морају да имају представнике, а вођство је увек јасно у надлежности земље где се несрећа десила".

У авиону су, наводи се, били људи разних професија, лекари, адвокати, инжењери, парови који су се у Ирану управо венчали, читаве породице које су биле на одмору или распусту.
У погрешно време, на погрешном месту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво