Њузвик: Украјински авион оборен иранском ракетом

Украјински путнички авион који се срушио убрзо по полетању са аеродрома у Техерану погођен је иранском противваздухопловном ракетом, тврде званичник Пентагона и обавештајци САД и Ирака.

Неколико минута по полетању "боинга 737-800"  Међународне авио-компаније Украјине, који је био на лету за Кијев, престао је да емитује податке непосредно пошто је иранска војска лансирала ракете на базе у Ираку где су смештене америчке трупе, преноси Њузвик.

Верује се да је путнички авион оборен ракетом руске производње "тор М-1", рекла су тројица званичника за тај амерички недељник.

Званичници Пентагона процењују да је "боинг" случајно оборен.

"Иранска противваздухопловна батерија била је активна, будући да је истовремено трајао напад на америчке циљеве у Ираку као одговор на убиство иранског генерала Касема Солејманија", истичу извори америчког недељника.

У међувремену, како преноси Ројтерс, Пентагон је одбио да се изјасни о наводима да је иранска ракета оборила авион, док је председник САД Доналд Трамп рекао да има "ужасан осећај" у вези са падом украјинског авиона.

Амбасада Украјине у Ирану саопштила је да је узрок пада авиона квар на мотору, да би га убрзо повукла, нагласивши да је рано за било какве процене.

У среду су почеле да круже фотографије онога што би требало да личи на делове ракете "тор м-1" пронађене у југозападном предграђу Техерана.

Секретар украјинског савета за националну безбедност Олексеј Данилов рекао је да тамошње власти сматрају да је обарање ракетом "тор" један од потенцијалних узрока.

Како други узроци обарања, наводе се судар са беспилотном летелицом или неким другим летећим објектом, технички квар или терористички напад, пише Њузвик.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво